În prezența laureaților din Italia, Republica Moldova și România, în sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea, a avut loc sâmbătă, 12 octombrie, festivitatea de premiere a Festivalului - Concurs Internațional de Poezie “Drag de limba română”.

Festivalul a fost organizat sub egida Consiliului Județean Bihor, de către Asociația Culturală Pro Lirica Oradea, condusă de poeta Mihaela Dindelegan, în parteneriat cu Societatea Culturală Apollon România, condusă de ambasadorul cultural al României la ONU. Convenția Geneva, Excelența Sa George Călin. Festivitatea de premiere s-a subscris Lecțiilor de poezie ale Societății Apollon, sub patronajul spiritual al lui Nichita Stănescu. La concurs s-au înscris 61 de poeți vorbitori de limba română din trei țări, lucrările fiind evaluate de un juriu condus de prof. univ. dr. Radulian Tatu, scriitor, critic literar, din Boston, secondat de diplomatul George Călin, scriitor, ambasador cultural Convenţia ONU-Geneva, din Bucureşti și având ca membri pe: academicianul Vasile Căpăţână, scriitor din Chişinău, Cătălina Stroe, scriitor din Montreal, prof.univ. dr. Aurel Baciu, scriitor şi critic literar din Craiova.

Pe baza punctajului obținut, Trofeul „Drag de limba română”, cu suma aferentă de 1.000 de lei, a revenit poetei Maria Tomița Corini, din Antonești, Cantemir, Republica Moldova, care s-a înscris în concurs cu un grupaj de zece poeme inedite dedicate, integral, limbii române. Premiul I a fost acordat poetului din Constanța Gabriel Marius Cioroiu, care, printr-un frumos gest de generozitate, a donat cei 600 de lei pentru susținerea cauzei copiilor și tinerilor cu dizabilități din cadrul Asociației Down Oradea. Scriitoarea Raisa Plăieșu din Chișinău a obținut premiul II, făcând onoare gazdelor cu prezența sa la Primăria Oradea, alături de o altă premiantă din Republica Moldova, Gabriela - Gutiera Moldovan, din Loparnic. Premiul III a fost acordat profesoarei Carmen Ifrim Săsărman, din Ștei, iar mențiunile au fost obținute de doamnele Voica Rusu din București, Veronica Rusu - Bucico din Bălți, Republica Moldova și de Chircea Ana Maria, Oradea.

„Membrii juriului au confirmat că lucrările înscrise în acest concurs au avut un înalt nivel calitativ și au prezentat un mare grad de autenticitate, astfel încât s-a decis suplimentarea premiilor”, a declarat Mihaela Dindelegan, președinta Asociației Culturale Pro Lirica Oradea. Astfel, Societatea Culturală Apollon România, prin diplomatul George Călin, a acordat premiul Revistei Apollon pentru scriitoarea orădeancă Simona Mihuțiu, precum și alte opt premii literare care poartă numele unor festivaluri internaționale patronate de domnia sa: două premii Literare „Mihai Eminescu”, două premii literare „Nichita Stănescu”, două premii literare „Grigore Vieru” și două premii literare „Nicolae Dabija”. Scriitoarea Emma Felicia Dimitriu, moldoveancă de origine, a venit tocmai din Verona, Italia, pentru a-și ridica premiul de care s-a declarat deosebit de încântată.

Pe de altă parte, gazdele, prin scritoarea Mihaela Dindelegan, au oferit premiul Consiliului Județean Bihor, premiul Asociației Culturale Pro Lirica Oradea, premiul Fan Media Oradea și două premii din partea Observatorului Bihorean. Distincțiile au fost împărțite între laureați din România și Republica Moldova, fiecare primind și câte două exemplare din volumul antologic „Cu drag de limba română”, volum ilustrat cu picturi ale artistului plastic Daniela Brosset, din Franța. De asemenea, toți autorii prezenți la festivitate au primit Antologia și Diploma de participare, câte un exemplar din volum urmând a fi expediat prin poștă și către cei care nu au reușit să ajungă sâmbătă la Oradea. 

Excelența sa George Călin a înmânat diploma și medalia de onoare „Nichita Stănescu” a Societății Culturale Apollon România poetei Mihaela Dindelegan, pentru păstrarea și promovarea limbii și literaturii române. Printre discursuri și momente poetice, folkiști locali, precum Adina Hodișan, Andrei Arad și Carmen Săsărman, au încântat publicul cu piese muzicale patriotice.