Un numeros corp diplomatic s-a aflat azi în vizită în judeţul Bihor, în cadrul unei acţiuni organizate de Ministerul Afacerilor Externe cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Primul punct din programul zilei a fost o întâlnire cu autorităţile judeţene, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi cu şefi ai unor instituţii deconcentrate. Întâlnirea a avut loc în sala mare a Prefecturii Bihor.

Azi, judeţul Bihor este vizitat de un numeros corp diplomatic format din 55 de persoane, din care 27 de ambasadori. La ora 9.00, oaspeţii au avut programată o întâlnire în sala mare a Prefecturii, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi directori de instituţii deconcentrate. Gazde au fost prefectul Ioan Mihaiu, secretarul de stat în MAE, orădeanul Victor Micula (fost ambasador al României la Budapesta), preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, şi primarul Oradiei, Ilie Bolojan. Cu această ocazie, prefectul Mihaiu a prezentat judeţul Bihor, cu bune şi cu rele, printre problemele semnalate de acesta fiind salariile mici şi lipsa unei autostrăzi. Mihaiu a amintit că tronsonul de pe teritoriul judeţului Bihor al Autostrăzii Transilvania este realizat în proporţie de 50%, dar că sunt speranţe ca, în 2019, lucrările să fie reluate. Tot o prezentare a judeţului a făcut şi preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, iar preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Sorin Curilă, a prezentat instituţia de învăţământ superior orădeană. O intervenţie scurtă a avut primarul Ilie Bolojan, care a menţionat că va prezenta municipiul pe care îl conduce în timpul vizitei în teren pe care oaspeţii urmau să o facă. La final, ambasadorii au avut la dispoziţie 10 minute pentru întrebări, astfel că doar trei dintre ei au putut să se adreseze celor prezenţi. Ambasadorul Indoneziei la Bucureşti i-a învitat pe tinerii oameni de afaceri bihoreni să-şi îndrepte atenţia şi spre Sud-Estul Asiei. De asemenea, ambasadorul Lituaniei a întrebat, pe de o parte, dacă există legături de înfrăţire între Oradea şi oraşe din Țările Baltice, iar pe de altă parte, a dorit să afle cum intenţionează autorităţile să păstreze în ţară tinerii sau cum îi vor putea aduce înapoi pe cei care lucrează în străinătate. Al treilea ambasador care a mai apucat să intervină a fost cel al Egiptului. Acesta a întrebat reprezentanţii mediului de afaceri dacă s-au gândit să-şi extindă investiţiile şi la nivel internaţional, în special în Orientul Mijlociu şi Africa, zone aflate în reconstrucţie. El a menţionat că acolo nu există oportunităţi mari pentru firmele româneşti dispuse să investească. Tot ambasadorul Egiptului a precizat că diplomaţii din acele zone sunt dispuşi să mijlocească dezvoltarea de afaceri româneşti în orientul Mijlociu şi Africa.

După întâlnirea de la Prefectura Bihor, oaspeţii s-au deplasat la Primăria Oradea, după care au făcut un tur al oraşului.