Ediția a XXVI-a a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor a debutat vineri cu conferința „România regală, un răstimp de progres”, susținută de Acad. Georgeta Filitti. Amfitrionul și moderatorul evenimentului a fost prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal.

În fața unui public numeros, Georgeta Filitti a făcut o temeinică și revelatoare incursiune în viața uneia dintre cele mai fascinante figuri regale ale secolului XX: Regina Maria. În recenzia sa la volumul Regina Maria a României - Însemnări zilnice. 1931 (Editura Omnium, București, 2023, ediție îngrijită de Acad. Georgeta Filitti și Tudor Vișan-Miu), istoricul oferă o perspectivă inedită asupra transformărilor personale și prezenței publice a reginei în perioada întoarcerii și proclamării ca rege al României a fiului său, Carol al II-lea. Potrivit autoarei, această perioadă marchează o retragere semnificativă a Reginei Maria din viața publică, descriind timpul respectiv ca o „îmburghezire dureroasă”. Interesele ei se mută către activități personale precum horticultura și călătoriile extinse în Europa, toate sub supravegherea strictă a fiului său, pe care-l numește „Marele Tâlhar”. Perioada aceasta, alături de pregătirile pentru nunta Ilenei, este descrisă în amănunt în jurnal și surprinde natura trepidantă a României interbelice. Cartea a putut fi achiziționată, cu autograful autoarei, de la standul amenajat ad-hoc la fața locului.

Georgeta Filitti a făcut o prezentare fermecătoare şi coerentă a regalităţii din România, începând cu epopeea principele Carol adus la Bucureşti după îndepărtarea lui Cuza Vodă. A descris emoţionante episoade din viaţa de la curtea regelui Carol I, în care regina Elisabeta era deseori văzută cârpind hainele majestăţii sale. A relatat episoade picante din viaţa principesei englezoaice Maria, sosită în noua ei ţară pe când era doar o puştioaică, dar care, mai târziu, la Conferinţa de pace de la Paris, i-a uimit pe liderii lumii atât prin prezenţa de spirit, eleganţă, rafinament, dar şi prin multă determinare.

Dialogul cu publicul de la finalul evenimentului a animat atmosfera, setul de întrebări venite din partea celor prezenți referindu-se în principal la detalii din viața personală a Reginei Maria, a relației acesteia cu oamenii politici ai vremii, la adaptarea la o altă cultură și la impactul pe care prezența și acțiunile ei l-a avut în societatea românească. Georgeta Filitti este membru de onoare al Academiei Române (2022), decorată de Regele Mihai I cu Crucea Casei Regale, în anul 2012, și de Președintele României cu Ordinul Național „Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, în anul 2019. Este considerată unul dintre cei mai importanți istorici contemporani din România.