Alături de directorul Muzelui, prof. Mircea Dulca, o parte dintre elevii voluntari din cadrul Detașamentului de Elevi Voluntari (DEV) i-au așteptat pe oaspeți, sâmbătă seara, cu brațele deschise, într-un regim cât mai milităros cu putință. Alături de aceaștia, au participat peste 4.000 de vizitatori dornici să învețe despre istoria militară a poporului român.

 

Comandantul DEV, căpitan Stănășel Caius, a fost cel care a coordonat seara, încercând să facă atmosfera cât mai plăcută, având grijă ca lucrurile să meargă cât mai bine. Plutonier Victor Cipleu a realizat cu maximă seriozitate demonstrații de mânuiri de armă, pe tot parcursul serii, alături de sergent Alexandru Antochi, fruntaș Alexandru Popa, Adonis Crișan și Radu Trifan. Sergent Andreea Simionaș și Raluca Zsizku, fruntaș Petru Alb-Mociar, soldat Maria Polac, Florin Micula și Bîzgan Andrei au fost cei care au asigurat paza și siguranța vizitatorilor, iar sergent major Andreea Burcă s-a ocupat, alături de Caius Stănșel, de prezentarea armelor.

Străduindu-se să facă totul cât mai bine, acești tineri au cooperat pentru a oferi o experiență de neuitat tuturor vizitatorilor care au călcat pragul Muzeului.

,,Pentru noi, Noaptea Muzeelor a fost noapte frumoasă, de succes, totul desfășurându-se așa cum ne-am dorit. Mii de oameni ne-au trecut pragul, odată intrați în Muzeu, cei mai în vârstă au plecat cu gândul la evenimentele din trecut, iar cei micuți au fost impresionați de arme. La intrarea în Muzeu, vizitatorii au fost întâmpinați de gardă, în Muzeu ne-au întâlnit, ne-au cerut să făcem poze cu ei, impresionați fiind de armele pe care le purtam, dar și de uniforme. Am încercat să-i ajutăm pe vizitatorii noștri să înțeleagă cât mai ușor ceea ce prezintă Muzeul Militar, le-am vorbit despre armele și uniformele expuse. Odată ajunși în sala mare a Muzeului, vizitatorii au fost interesați să studieze îndeaproape diferite modele de arme, fiind primiți cu drag la mica expoziție. Am pregătit și o demonstrație de mânuiri de armă: prezentarea armei pentru onor, pe umăr arma și alte exerciții, toate legate între ele și executate fără cusur, fiind plăcut impresionați de numărul mare de persoane care ne-au trecut pragul. La rândul nostru, sperăm că le-am fost de ajutor și că s-au simțit bine în prezența noastră”, a declarat sgt. DEV Andreea Simionaş.

Căpitanul Caius Stănășel a declarat: ,,Noaptea Muzeelor a fost un eveniment mult așteptat atât de noi, cei din DEV, cât și de cei dornici să cunoască istoria patriei noastre. Muzeul Militar Oradea a fost vizitat de peste 4.000 de oameni, fiind un record pentru noi. Numărul de vizitatori a crescut exponențial de la un an la altul: dacă în 2013 au fost aproximativ 300 de vizitatori, iar anul trecut, în jur de 2.500, acum numărul aproape că s-a dublat. Am înregistrat un număr foarte mare de copii, care au fost extrem de preocupați de funcționarea armelor din Primul și cel de-Al Doilea Război Mondial. Colegii mei și-au făcut datoria cu sârguință și devotament, asigurând atât paza vizitatorilor, cât și realizarea unor demonstrații excelente de mânuiri de armă, precum și prezentarea armelor și a echipamentelor de luptă din trecutul glorioasei Armate Române. Pentru noi pot spune că a fost o experiență deosebită. Sper că și pentru cei care ne-au trecut pragul a fost o seară de neuitat, o seară pe care și-o vor aminti cu drag în viitor”.

Sergent-major DEV Andreea BURCĂ