Orădenii interesaţi de stimularea dezvoltării Centrului istoric al oraşului mai au la dispoziţie mai puţin de o lună pentru a depune propuneri, sugestii şi opinii referitoare la regulament. Toate acestea vor fi dezbătute public în 21 septembrie, după care vor intra spre aprobare în plenul Consiliului Local.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003, republicată, privind transparenţa decizională în administraţia publică locală, Primăria Municipiului Oradea propune spre dezbatere publică Regulamentul pentru stimularea dezvoltării Centrului Istoric al municipiului Oradea, regulament ale cărui principale măsuri și strategii au fost lansate de primarul Ilie Bolojan în cadrul unei conferințe de presă în 10 august 2017. Printre măsurile propuse în vederea stimulării activităţii economice în centrul istoric se numără orarul minim obligatoriu de funcţionare pentru activităţile economice de la parterul imobilelor cu front la străzile cuprinse în zona centrală, în perioada 15 aprilie - 15 octombrie, intervalul orar 10-21, iar în perioada 16 octombrie - 14 aprilie, intervalul orar 10-19. Aria de aplicare vizează zona centrală, reprezentată de str. Republicii (de la Magazinul Crişul la str. Iosif Vulcan), Piaţa Ferdinand, str. Moscovei (tronsonul adiacent Pieţei Ferdinand), Piaţa Unirii, str. V. Alecsandri, str. Independenţei. De asemenea, este luată în calcul majorarea cu 50% a impozitului pe clădiri şi teren pentru spaţiile comerciale din zona centrală în care nu se desfăşoară activităţi economice (neutilizate/închise) mai mult de 30 de zile calendaristice într-un an. Aria de aplicare vizează zona centrală. O altă măsură ar fi supraimpozitarea cu 50% a impozitului pe clădirile şi terenurile aferente spaţiilor comerciale în care se desfăşoară următoarea activităţi economice: case de amanet, magazine cu produse second-hand, jocuri de noroc, service sau spălătorii auto. Aria de aplicare vizează atât ansamblul urban „Centrul istoric Oradea”, cât şi principalele artere ale municipiului - Bdul Dacia, Decebal, Ştefan cel Mare, Calea Aradului, Calea Armatei Române, Calea Borşului, Calea Clujului, Mareşal Alex. Averescu, D. Cantemir, Matei Corvin, Nufărului, Transilvaniei, T. Vladimirescu. Cea mai mare parte a acestor măsuri ar urma să fie aplicate începând cu data de 1 ianuarie 2018, iar celelalte etapizat, până în 2020. „Consider că aceste măsuri vor constitui stimuli economici şi, alături de ceea ce face municipalitatea, vor contribui la accelerarea dezvoltării oraşului Oradea”, declara primarul Ilie Bolojan, cu ocazia prezentării regulamentului.

Propunerile, sugestiile, opiniile referitoare la regulamentul propus se pot transmite pe adresa de e-mail primarie@oradea.ro sau se pot depune la Serviciul Relaţii cu Publicul (sala ghișeelor), până la data de 18 septembrie 2017. Dezbaterea publică a regulamentului va avea loc joi, 21 septembrie, ora 16.00, în sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea.