Primăria Oradea organizează joi, 1 februarie, începând cu ora 16.00, o dezbatere publică privind proiecția bugetară pentru anul 2018.

 

Pe această cale, Asociația Cultură în Mișcare face un apel către toți operatorii culturali privați din Oradea să participe la această dezbatere publică și să susțină, în fața reprezentanților municipalității, necesitatea introducerii în proiectul de buget pentru anul 2018 a finanțărilor nerambursabile pentru sectorul artistic/cultural.

„Organizațiile nonguvernamentale din domeniul culturii nu vor primi, anul acesta, niciun leu ca finanțare nerambursabilă, municipalitatea, argumentând că este prioritară mărirea bugetului Asociației pentru Promovarea Turismului (care ajunge, astfel, la 5.300.000 lei), dar și organizarea de manifestații dedicate Centenarului”, se arată în scrisoarea deschisă pe care Asociația Cultură în Mișcare a trimis-o, luni, operatorilor culturali privați din Oradea.

Potrivit documentului, „măsura eliminării finanțării nerambursabile - împreună cu cea adoptată în anul 2016 privind mărirea chiriilor ONG-urilor - se adaugă celor întreprinse deja de Guvern privind finanțarea asociațiilor din societatea civilă” (80% din firme nu mai pot finanța entitățile non profit pentru că au devenit plătitoare de impozit pe venit, iar ANAF a anunțat că declarațiile privind donarea procentului de 2% aferent impozitului anual pe venituri trebuie depuse personal, ceea ce va îngreuna și mai mult finanțarea acestui sector).

 

Cetățenii orașului, adevărații pierzători

„Apreciem, astfel, că situația operatorilor culturali privați din Oradea va deveni dramatică în viitorul apropiat, din cauza cheltuielilor mărite, îngreunării procesului de fundraising și lipsei de susținere financiară la nivel local. Adevărații pierzători ai acestei situații sunt, însă, cetațenii orașului Oradea, care se văd, astfel, nevoiți să se mulțumească cu o ofertă culturală și mai redusă, și mai lipsită de varietate decât avem în momentul acesta”, transmit reprezentanții Asociației Cultură în Mișcare.

Potrivit unui studiu întreprins de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (singura instituție de genul acesta aflată în subordinea Ministerului Culturii) studiu menit să măsoare „vitalitatea culturală a orașelor din România” (poate fi citit integral pe www.culturadata.ro), Oradea ocupă locul 27 din 46 de orașe auditate.

Din păcate, cercetarea a fost realizată până la nivelul anului 2015, însă, în lipsa altor demersuri relevante, datele prezentate pot fi considerate destul de apropiate de realitate. Potrivit acestei cercetări, Oradea ocupă poziția 44 după indicele cheltuielilor bugetare pentru activități culturale.

„Pozitia 44 (din 46 posibile), după cheltuielile bugetare alocate

activităților culturale, este absolut dezolantă. Ca amănunt amuzant

menționăm faptul că Oradea ocupă locul 44 la acest capitol în condițiile în care ultimele două primării din cele 46 chestionate nu au trimis respectivele date”, se mai arată în document.

1% pentru cultură

În ceea ce privește alocările bugetare pentru cultură, INCFC alcătuiește și un clasament al celor mai implicate administrații locale, cu tot cu procentele aferente din bugetul total al respectivelor orase: Craiova -  2,68%, Roman - 2,43%, Târgu Mureș - 1,66%, Drobeta-Turnu Severin -  1,42%, Satu Mare - 1,23%, Râmnicu Vâlcea - 1,10%, Timișoara - 0,78%, Bistrița - 0,78%, Sfântu Gheorghe - 0,75%, Târgoviște - 0,71%.

În aceste condiții, Asociația Cultură în Mișcare vine cu următoarea propunere: „Având în vedere datele prezentate mai sus, apreciem că ar trebui făcute eforturi pentru a aloca un buget pentru cultură, reprezentând măcar 1% din bugetul orașului, iar un sfert din acest procent ar trebui repartizat entităților non-profit din oraș ca finanțare nerambursabilă. Buget prognozat Oradea: 985.590.480 lei; Buget propus cultură: 9.855.904 lei; Buget propus ONG (din bugetul acordat culturii): 2.463.976 lei”.

„Dacă aceste sume ar reprezenta contribuția municipiului Oradea la dezvoltarea vieții artistice și culturale din orașul nostru în proporție de 60%-70%, ONG-urile ar fi, astfel, determinate să asigure din venituri proprii restul bugetului necesar. Vă propunem să vă imaginați cum ar putea arăta Oradea din punct de vedere cultural cu aproximativ 150-200 de proiecte desfășurate pe parcursul unui an calendaristic”, se mai arată în document.

Pentru comparație, finanțarea nerambursabilă acordată de Cluj-Napoca pentru anul 2017 entităților non-profit din domeniul cultural se ridică la 11.400.000 lei, iar cea acordată de Timișoara aceluiași tip de entități se ridică la 3.700.000 lei.

„ONG-urile din domeniul cultural furnizează, așa cum pot, în condiții vitrege, acel minim acces la cultură despre care vorbește și articolul 33 din Constituția României care stipulează obligativitatea statului de a garanta cetățenilor săi accesul liber și neîngrădit la valorile culturii naționale și universale. Aceste ONG-uri servesc un interes public, iar efortul lor este un demers ce ar trebui respectat și încurajat”, conchid semnatarii scrisorii.