Direcţia Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor răspunde, printr-un comunicat de presă, acuzaţiilor aduse de Adrian Marcu. Conducerea instituţiei consideră că mesajul transmis de liderul sindicatului Pro AS este “o dezinformare și o distorsionare a realității”.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor a trimis un comunicat de presă pe adresa redacţiei CRIŞANA, prin care anunţă că a luat toate măsurile legale care se impun pentru a pune în aplicare dispozițiile Ordonanței Militare nr. 8.

“În acest sens, s-a solicitat de către șefii de centre angajaților o declarație, pentru a-și exprima opțiunea vis-a-vis de locul unde doresc să fie cazați, în unitățile de asistență socială unde lucrează sau în alte spații care ar fi putut fi puse la dispoziție de către Consiliul Județean Bihor sau de primăria din aria administrativă unde se găsește centrul în care ar fi existat solicitări de acest fel”, se menţionează în documentul semnat de Otilia Camelia Gaciu, directorul general al DGASPC Bihor, şi de Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

La art. 10, Ordonanța Militară nr. 8 prevede că angajații se vor caza cu prioritate în centrul în care își desfășoară activitatea și doar ca a doua opțiune, în spații puse la dispoziție de autoritățile publice locale.

În legătură cu acest subiect, conducerea DGASPC Bihor face următoarele precizări: “Angajații sunt cazați în centrele unde își desfășoară activitatea, fiecare are patul lui, în camere separate de cele ale beneficiarilor. Aceștia primesc sau li se gătesc trei mese pe zi. De asemenea, angajații primesc și materialele igienico-sanitare de care au nevoie. În centrele unde hrana beneficiarilor este asigurată prin servicii de catering, se aduce hrana prin catering și pentru angajați, iar în centrele unde se gătește pentru beneficiari se gătește și pentru angajați. Restul sunt afirmații neadevărate, false, care sunt menite pentru a destabiliza activitatea instituției și pentru a împiedica punerea în aplicarea a Ordonanței Militare nr. 8, ceea, în contextul actual, este prevăzut ca o circumstanță agravantă a infracțiunii de comunicare de informații false, conform art. 404 a Codului Penal”, menţionează reprezentanţii DGASPC Bihor.

Reamintim faptul că, printr-o postare recentă pe pagina sa de Facebook, Adrian Marcu, liderul sindicatului Pro AS, cere demisia directoarei Otilia Camelia Gaciu, acuzând că mai mulţi salariaţi din cadrul instituţiei au fost obligaţi să semneze declarații pe propria răspundere că sunt de acord cu izolarea la locul de muncă și la domiciliu.

Potrivit sindicalistului, salariații din cadrul DGASPC Bihor sesizează faptul că: centrele/unitățile sociale nu au capacitatea să găzduiască pe o perioada de 28 zile propriii salariați; prepararea, servirea și asigurarea hranei se face în condiții improprii; în spațiile puse la dispoziție dorm/conviețuiesc mai multe persoane în aceeași încăpere, nerespectându-se astfel normele minime de sănătate; sunt salariați care dorm pe jos, în mașinile de serviciu, în bucătării, în spațiile destinate centralelor termice etc. şi că unora dintre salariați nu le-a fost asigurată hrana și apa zilnică.

„Mesajul transmis de dl Adrian Marcu este o dezinformare și o distorsionare a realității (...) Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor va lua toate măsurile legale care se impun în această situație!”, mai transmite conducerea DGASPC Bihor.