Directorul Direcției Patrimoniu Imobiliar (DPI), Lucian Popa, a prezentat marţi, în cadrul unei conferințe de presă, raportul de activitate a direcției pe anul 2023, cu evoluția veniturilor și cheltuielilor aferente anului trecut.

„Veniturile direcției au crescut în anul trecut cu 24%, față de 2022, sursa acestora fiind chiriile, terenurile, parcările și vânzările de imobile. În ceea ce privește cheltuielile, obiectivul a fost să ținem în frâu cheltuielile operaționale și să creștem partea de investiții, obiectiv pe care l-am și îndeplinit. Astfel, cheltuielile de investiții au fost de 104.501.378 lei, iar cheltuielile operaționale de 23.295.719 lei”, a declarat directorul DPI.

Veniturile, mai mari cu 24% față de 2022

Veniturile obținute din chirii locuințe au crescut cu 18,69%, veniturile din chiriile spațiilor comerciale, cabinetele medicale cu aproape 36%, veniturile din terenuri cu 50,97%, iar din parcări cu 18,31%. Vânzările de imobile prezintă însă o scădere de 76,24% comparativ cu anul 2022.

Raportul evidențiază și o creștere a veniturilor din parcările administrate de DPI, suma acestora ridicându-se în anul 2023 la 30.698.971 lei.

În ceea ce privește evoluția cheltuielilor operaționale și de investiții derulate de către DPI, anul trecut direcția a avut cheltuieli operaționale în valoare de 23.295.719 lei și cheltuieli de investiții de 104.501.378 lei.

Investiții derulate

Cheltuielile de investiții în anul 2023 au vizat în principial unități de învățământ, creșe și asistență socială, baze sportive și de agrement, parcuri, locuințe și servicii de dezvoltare, imobile din Ansamblul Urban - Centrul Istoric Oradea.

La bazele sportive și de agrement, principalele investiții s-au realizat la Sala Sporturilor și baza de tenis, la bazinele de înot, la stadionul Municipal și Motorul, la Orășelul Copiilor, la Sala Polivalentă și la Cetatea Oradea.

Principalele lucrări de investiții executate în anul 2023 la unitățile de învățământ au vizat printre altele: Școala Gimnazială Szacsvay Imre (reabilitarea clădirii de pe str. Mihai Eminescu, nr. 28), Școala Gimnazială Juhasz Gyula, Școala Gimnazială nr. 11, Colegiul Național Emanuil Gojdu, Grădinița cu Program Prelungit nr. 31 etc.

În ceea ce privește imobilele situate în Ansamblul Urban Centru Istoric, DPI a realizat lucrări de investiții la Palatul Adorjan I și II, Palatul Ullmann, Casa Fuchsl, Bazar Madách Imre, imobile de pe str. Vasile Alecsandri nr. 21, Iuliu Maniu nr. 44, Aurel Lazăr nr. 19-21, Piața Unirii nr. 7.

Totodată, alte investiții majore ale Direcției au vizat construirea parcării de tip Park and Ride din Piața Emanuil Gojdu, parcarea aferentă Spitalului Clinic Județean, aflată în construcție, parcarea supraetajată de pe strada Iosif Vulcan, finalizată în 2023, căminele studențești din Campusul Universitar și spațiul urban deasupra parcării de pe str. Independenței – ambele în lucru și acum. Valoarea acestor investiții se ridică la suma de 162.611.364,41 lei.

Proiecte prin PNRR

O componentă importantă a Direcției Patrimoniu se referă la principalele proiecte derulate prin Programul Național de Redresare și Reziliență la unitățile de învățământ școlar, având în vedere creșterea eficienței energetice la mai multe instituții. Printre acestea se numără: grădinița cu program prelungit nr. 14, 42, 41, 46, 52, Școala Gimnazială Oltea Doamna, Școala Gimnazială Octavian Goga, Școala Gimnazială Lucreția Suciu, Școala Gimnazială Ioan Bogdan, Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Liceul Lucian Blaga, Colegiul Național Mihai Eminescu etc.

Pe de altă parte, Lucian Popa a prezentat proiectele majore ale Direcției pe anul 2024.

Acestea sunt: reabilitarea clădirii fostei școli Alexandru Roman, sală de sport școlară la Școala Gimnazială Avram Iancu, reabilitarea clădirii Școlii Gimnaziale Szacsvay Imre de pe str. M. Eminescu nr. 28, refacere rețele interioare la colegiul Tehnic Mihai Viteazul etc. Tot pentru anul în curs sunt propuse lucrări la Stadionul Iuliu Bodola, la Bazinul Olimpic, la Orășelul Copiilor, precum și la imobilele situate în Ansamblul Urban – Centrul Istoric.