La inițiativa Consiliului Județean Bihor, luni, 17 decembrie, a avut loc întrevederea de lucru dintre conducerea instituției și compania națională TransGaz, respectiv, primarii și reprezentanții unităţilor administrativ-teritoriale interesate în extinderea rețelelor de gaz.

„După întâlnirile zonale din Beiuș, Aleșd, Săcueni și Marghita ce au avut loc la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, următoarea etapă luată în calcul a fost întâlnirea de lucru pentru a cristaliza principalele elemente de ordin tehnic, financiar și calendaristic pentru implementarea acestui proiect de  prim-rang al județului”, susţine purtătorul de cuvântz al CJ Bihor, Adrian Simon.

Prima rundă a discuțiilor a avut loc între conducerea TransGaz şi președintele CJ Pásztor Sándor și vicepreședintele Traian Bodea. „Directorul departamentului Proiectare și Cercetare, dl. Mihai Leahu, a precizat că în momentul de față extinderea rețelelor de gaze reunește un context favorabil. Pe de-o parte, prin Planul Național de Dezvoltare vor fi cuprinși aproximativ 300 milioane euro, bani ce vor fi principala sursă pentru dezvoltarea de noi rețele de distribuție pentru gaze naturale în România. Pe de altă parte, studiile de fezabilitate nu vor mai fi aprobate de ANRE, ci de asociațiile de dezvoltare intercomunitare”, a menţionat Simon.

Potrivit acestuia, principala etapă pentru realizarea acestui proiect amplu este înființarea asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, entitatea care ar urma să comande studiul de fezabilitate. Pe baza acesteia, compania TransGaz ar urma să întocmească studiu tehnico-economic pentru a descrie principalele elemente ale fezabilității proiectului pentru UAT-urile care compun asociaţiile de dezvoltare respective. „Există posibilitatea ca, pentru unele zone, ADI-urile să vină cu aport propriu pentru extindere dacă raportul dintre cost și recuperarea investiției necesită acest instrument. În privința realizării studiilor de fezabilitate, președintele Pásztor Sándor a precizat că rămâne consecvent celor declarate la întâlnirile de lucru din județ și instituția noastră va acorda co-finanțare pentru realizarea acestora, doar să se înregistreze în entitatea care va coordona proiectul. Avantajul unui ADI cu mai multe unități administrative-teritoriale este pe de-o parte unul de ordin tehnic, adică, realizarea unui studiu de fezabilitate unic pentru o zonă implică un document de ansamblu pentru aceea microregiune, pe de altă parte, și costurile sunt semnificativ mai mici”, precizează purtătorul de cuvânt al CJ Bihor. Astfel, dacă în medie costul unui studiu de fezabilitate. pentru o comună / oraș este de aproximativ 30.000 euro, această valoare nu se multiplică cu fiecare UAT în parte. Pentru aceste asociații ce ar urma să se înființeze, directorul TransGaz, răspunzând la întrebările primarilor a precizat următoarele: rețelele de distribuție vor putea fi operate de un operator deja existent cu licența aferentă, de asociaţia de dezvoltare intercomunitară dacă va face demersurile pentru a fi operator sau o combinație între cele două. Pe de altă parte, racordurile și stațiile de reglare-măsurare vor fi operate de compania TransGaz S.A.

„La sfârșitul întrevederii de lucru s-a reiterat importanța înființării cât de urgente a celor trei ADI-uri dedicate acestui subiect, în momentul de față existând una în microregiunea Țara Beiușului, urmând a se organiza procedurile formale  pentru cele din zona Văii Crișului Repede, Valea Barcăului și Valea Ierului de către UAT-urile interesate”, mai menţionează Adrian Simon.