Diversitatea patrimoniului bihorean nu poate fi acoperită de patru specialişti
Conducerea Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor a susţinut ieri o conferinţă de presă, prilej cu care a subliniat importanţa păstrării cât mai eficiente a patrimoniului cultural bihorean. De asemenea, a fost prezentat programul Zilelor Patrimoniului European, dar a fost dată şi o replică primarului Ilie Bolojan cu privire la situaţia sitului arheologic din fostul cimitir Seleuş, unde municipalitatea a amenajat parcări şi alei.
Programe de educare şi pentru elevi
În opinia directorului instituţiei, Mircea Bradu, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu are nevoie de mai mulţi specialişti. "Primul lucru pe care l-am făcut odată ce am revenit în instituţie a fost să cunosc personalul. Toţi cei care lucrează aici au o disciplină a muncii extraordinară, însă, diversitatea patrimoniului orădean şi bihorean nu poate fi acoperită doar de patru specialişti, câţi numără în prezent Direcţia. În acest sens, am propus Ministerului Culturii ca, începând de anul viitor, să lucrăm sub o altă compoziţie", a precizat Bradu. Pentru a oferi orădenilor posibilitatea de a cunoaşte şi a aprecia monumentele istorice, Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor va organiza, cu ocazia Zilelor Patrimoniului European, o serie de evenimente adresate tuturor categoriilor de vârstă. Astfel, în 18 septembrie, începând cu ora 16.00, la Galeria de Arte Vizuale, se va desfăşura o expoziţie de imagini cuprinzând clădiri de patrimoniu din Oradea, în timp ce sâmbătă, elevi de la Liceul Greco-Catolic vor vizita Palatul Episcopal Greco-Catolic, un sit arheologic la Cetatea Oradiei şi în final se vor opri la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", unde îi va aştepta o surpriză. "Tematica evenimentului de la Galeria de Arte Vizuale va fi în mare parte legată de Holocaust, de influenţele, dar şi suferinţele comunităţii evreieşti din Oradea şi Bihor. În cadrul întâlnirii vor fi lansate cărţi ale autorilor Susan Geroe Simpson, Olimpia Mureşan şi Corneliu Crăciun. Elevii vor fi îndrumaţi, în cadrul vizitei de sâmbătă, şi de Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Bihor, iar în viitor vom asigura şcolilor posibilitatea de a vizita în mod gratuit muzee şi obiective istorice din Oradea", a mai precizat Mircea Bradu.
În apărarea patrimoniului
Legat de conflictul pe care şeful Direcţiei de Cultură l-a avut cu edilul-şef, Bradu a precizat că acuzele ce i s-au adus nu sunt deloc justificate. "Domnul Bolojan a declarat că nu a putut reabilita strada Constantin Noica şi nu a putut finaliza parcările din zona Seleuş, din cauza sitului arheologic deschis acolo. Vreau să se înţeleagă că strada Noica se află la câteva zeci de metri de situl respectiv, deci se putea lucra uşor în zonă, chiar şi la parcări, existând posibilitatea să se amenajeze doar spaţiile ce nu se suprapuneau cu obiectivul arheologic. Este păcat că patrimoniul sau istoria sunt transformate în arme politice", a adăugat Bradu. O altă problemă pe care directorul instituţiei a semnalat-o a fost cea a caselor particulare declarate monument, ai căror proprietari nu se sfiesc să le renoveze, schimbându-le radical aspectul. "Inspectorii de la Primărie ne trimit cazurile nouă pentru a le soluţiona, după ce arhitecţii au fost consultaţi. Vom urma litera legii şi în astfel de cazuri, pentru a nu permite distrugerea moştenirii arhitectonice orădene", a mai adăugat Bradu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.