Doar o parte dintre şcolile şi spitalele din judeţ au fost expertizate - Riscul seismic în Bihor
O parte dintre şcolile şi spitalele din judeţul Bihor sunt încadrate în grad de risc seismic 3 sau 4, după ce clădirile în care funcţionează au fost expertizate. Dintre spitale, cinci nu au trecut deocamdată printr-un asemenea proces, însă, în cazul unităţilor de învăţământ, procentul este mult mai mare, doar 46 din cele peste o mie de clădiri fiind încadrate într-un grad de risc seismic.
Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, gen. Sorin Caba, Ovidiu Simion Borş, şeful Inspectoratul în Construcţii şi inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Bihor, Horea Abrudan, au susţinut, ieri, într-o conferinţă de presă, că autorităţile fac eforturi pentru creşterea siguranţei cetăţenilor având în vedere cutremurele înregistrate în ţara noastră în ultima perioadă. Având în vedere evenimentele recente din Gorj, Prefectura Bihor a transmis o adresă către toate unităţile administrativ-teritoriale şi către instituţiile deconcentrate, cu obligaţiile pe care le au.
„În ultimii trei ani am avut o serie de crize de gestionat, de la Covid la fenomene meteo extreme, inundaţii, secetă, criza provocată de războiul din Ucraina, iar acum, cutremure. În urma analizei clădirilor publice şi private, avem o clădire cu risc seismic de gradul 1, Hotel Parc, aflat acum în curs de consolidare. În ceea ce priveşte construcţiile care găzduiesc spitale, cele expertizate au fost încadrate în grade de risc 3 sau 4”, a precizat prefectul Dumitru Ţiplea. Potrivit acestuia, Staţionar 1 şi 2 din cadrul Spitalului Judeţean şi Spitalul din Nucet au fost încadrate în grad de risc seismic 3, iar spitalele din Salonta, Marghita şi Ştei, în gradul 4. Nu au fost încă expertizate unităţile sanitare din Beiuş, Aleşd, Spitalul de Recuperare din Felix şi clădirile în care funcţionează Staţionar 3 şi 4 din cadrul Spitalului Judeţean Oradea. Direcţia de Sănătate Publică Bihor va dispune, însă, anul acesta, şi expertizarea unităţilor sanitare care până acum nu au fost verificate din acest punct de vedere. În privinţa şcolilor din judeţ, doar o mică parte din acestea au fost expertizate, respectiv 46 de clădiri din cele 1110.
„Toate clădirile au fost încadrate în grad de risc trei sau patru. Nu suntem în situaţia de a muta copiii în clădiri mai sigure”, a subliniat inspectorul general al Inspectoratului Şcolar, Horea Abrudan, adăugând că a avut mai multe întâlnirii cu directorii de şcoli, solicitându-le acestora inclusiv respectarea termenelor de desfăşurare a exerciţiilor pentru situaţii de urgenţă. Dintre clădirile în care funcţionează instituţii de învăţământ, peste 80% au fost reabilitate sau sunt în curs de reabilitare. Din cele 1.110 clădiri, 194 nu sunt rehabilitate, iar 437 sunt reabilitate total. La rândul său, şeful Inspectoratului în Construcţii a declarat că instituţia face eforturi pentru menţinerea nivelului de calitate în construcţiile din Bihor.
„Toţi factorii implicaţi în construcţia unui imobil, executant, proiectant, diriginte de şantier, au atribuţii specifice. Legislaţia a fost revizuită anul trecut, au fost impuse reguli şi obligaţii clare. În Bihor se construieşte mult, dar se construieşte bine, Inspectoratul în Construcţii face eforturi pentru a verifica şi pentru menţinerea unui nivel ridicat de calitate atât în cazul construcţiilor noi, cât şi în cazul celor vechi”, a menţionat inspectorul şef Ovidiu Simion Borş. Potrivit generalului Sorin Caba, şeful ISU Bihor, în Bihor cel mai mare risc seismic există în zona de nord a judeţului.
„În nord există un risc mai ridicat, această zonă fiind cea mai apropiată de o zonă seismică situată în Ungaria şi Slovacia. Noi suntem departe de zonele seismice recunoscute la nivel naţional. Avem trei microzone seismice, una plecând de la limita de nord a județului până în dreptul zonelor Sălard, Tăutelec. A doua zonă este zona mediană, până aproximativ în zona delimitată de Nojorid, Aleșd, respectiv zona de sud”, a precizat şeful ISU Bihor. Zona nordică are un risc seismic de 0,2, cea mediană de 0,15, iar cea sudică de 0,1. Generalul Sorin Caba a atras însă atenţia asupra faptului că zonele sunt însă încadrate în funcţie de istoric. „Dacă în ultimii o sută de ani nu s-au produs evenimente, este risc scăzut, dar asta se poate schimba foarte repede”, a mai precizat şeful ISU Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.