Doctorița Mariana Casian expune la Debreţin - Tablouri din mărgele de sticlă
„Povestea de dincolo de mărgele", colecția unică și impresionantă de tablouri din mărgele de sticlă, realizată de medicul stomatolog dr. Mariana Casian, continuă și în acest an, printr-o nouă expoziție care are loc la Debrețin.
Vernisată în 10 august 2022, la Muzeul Orașului Oradea din Cetate, „Povestea de dincolo de mărgele”, expoziția doctoriței Mariana Casian, s-a bucurat de un real succes în rândul publicului amator de frumos, astfel încât a fost prelungită de mai multe ori, până la finalul lunii martie 2024, când Muzeul Orașului Oradea a intrat în reorganizare. Expoziția s-a bucurat de mulți vizitatori, printre care s-au aflat și numeroase grupuri din Ungaria, astfel încât, anul trecut, artista a fost invitată să expună la Miskolc, la inițiativa doamnei decan de la Facultatea de Medicină din Miskolc. După succesul pe care l-a avut cu cele 70 de tablouri, făcute exclusiv din mărgele de sticlă, dar și cu tehnica pictură în vârf de ac, de la Oradea, a urmat o nouă invitație în Ungaria, fiind chemată să expună un tablou la o expoziție comună cu tematică de Crăciun. Acesta a fost punctul de start pentru expoziția personală „Meselo Gyongyok” (Perle narative), pe care o are acum în desfășurare în Ungaria, la MTA DAB Klub, Academia de Științe din Debrețin, la inițiativa doamnei Cserep Zsuzsana, organizatoare de expoziții temporare.
Vernisată la 13 martie și acompaniată de un frumos moment muzical cu harpă, dar și de prezența a peste 100 de persoane, expoziția care cuprinde 29 de tablouri va avea porțile deschise până în 10 aprilie, astfel încât să se poată bucura cât mai multă lume de măiestria cu care doamna doctor stomatolog dă viață tablourilor. Ecourile acestei inedite și minunate expoziții s-au strâns în rândurile lăsate de vizitatori: „Ne-ați făcut cadou o expoziție excepțională”; „Ceea ce am văzut astăzi, aici, este desfătare pentru ochi, artă divină, este un miracol de a vedea așa ceva într-o lume care ne pune pe gânduri. Este minunat cum niste mărgeluțe dau ființă unei atmosfere de poveste!”; „Ești un om și o artistă de excepție! Mă bucur că te-am găsit în Cetatea din Oradea. Cu o mică contribuție de-a mea, putem să admirăm acum tablourile tale la Debrețin. Mulțumim!”; Sunt doar o mică parte din vorbele frumoase adresate artistei de către vizitatorii din Debrețin.
Călăuzindu-se în decursul timpului după ideea că „omul în timpul liber se realizează sau se ratează”, a încercat încă din tinerețe o sumedenie de tehnici de lucru de mână, unele mai puțin practicate și cunoscute, cum ar fi: cusătura japoneză, macrameul din noduri celtice și pictura în vârf de ac. Apoi, după ani, cortina nu s-a lăsat peste visurile dumneaei, ridicând acum banala mărgică la rang de prințesă într-o lume a culorilor, o lume a luminilor și umbrelor.
A realizat tablouri din mărgele de sticlă de 1-2 mm, lipite individual pe un carton alb, fără folosirea șablonului de calculator. Toate au mesajele încărcate de emoție și trăirile creatoarei, care explică și lămuresc actul de creație. Sunt unicate, nu poartă marca standardizării, nefiind broderie și nici mărgele inșirate sau bentițe prefabricate.
Doamna Mariana Casian este absolventă a Facultății de Stomatologie din Cluj-Napoca, promoţia 1967. Așa cum mărturisește chiar artista, și-a găsit această pasiune, care i-a adus doar liniște și bucurie, după pensionare, pe care vrea acum să le împartă și cu ceilalți semeni, care calcă pragul expozițiilor și se bucură de munca acesteia, adevărate bijuterii artistice. Cel mai mare tablou realizat până acum de artistă numără nu mai puțin de 200.000 de margele. Tematica abordată este diferită, autoarea dorind ca privitorul, în călătoria prin firul narativ al imaginilor să “evadeze din jungla de beton și asfalt pentru a pătrunde în natură, a se încărca cu un strop de soare, o fărâmă de cer sau o petală de tăcere, într-un cuvânt să trăim un „popas de împreună” de pace, liniște și bucurie”.
De-a lungul timpului, visurile creatoarei s-au împlinit concretizându-se în mai multe expoziții, atât în Oradea, cât și în Cluj.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.