Consilierii locali au aprobat, ieri, indicatorii tehnico-economici pentru finalizarea reabilitării sinagogii ortodoxe de pe strada Primăriei, unde va funcţiona Muzeul Evreilor. Pentru Muzeul Francmasoneriei de pe strada Armatei Române a fost semnat, tot ieri, contractul de finanţare în valoare de 5,5 milioane de lei. Primarul Ilie Bolojan i-a transmis preşedintelui CJ Bihor, Pasztor Sandor, care a propus să cumpere administraţia judeţeană sinagoga, că ar fi mai bine să se ocupe de reabilitarea clădirilor pe care le are.

Pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Consiliului Local Oradea s-a aflat proiectul de aprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii sinagogii ortodoxe „Aachvas Rein” de pe strada Primăriei. Estimativ, această lucrare costă 439.440 lei + TVA. „La acest proiect vom acționa în două etape: prima cuprinde lucrările la fațadă, lucrări interioare, tencuieli și finisaje, iar cea de-a doua etapă va consta în amenajarea muzeală, respectiv în achiziția mobilierului și a obiectelor muzeale. Scopul nostru este ca pe 9 octombrie 2018, de Ziua Holocaustului, înainte de Ziua Orașului Oradea, să deschidem acest Muzeu al Evreilor”, a declarat, înainte de şedinţă, primarul Ilie Bolojan. Sumele necesare pentru achiziţia de obiecte şi amenajările muzeale vor fi prevăzute în bugetul local de anul viitor. „În realizarea planului expozițional, dar și în achiziția obiectelor care vor fi expuse în spațiul Sinagogii Aachvas Rein, comunitatea evreilor va avea un rol important prin atragerea de parteneri și instituții muzeale din străinătate”, susţine municipalitatea. Zona de parter a sinagogii va fi dedicată exclusiv istoriei evreilor din Oradea, cu prezentarea spaţiului de rugăciune şi a ritualului acestuia într-un mod inedit, cât şi prezentarea personalităţilor comunităţii evreieşti care au construit palate în Oradea. La etajul sinagogii vor fi amenajate expoziţii temporare, fiind adaptate şi dotările – iluminat, panotare, prezentare.  Primarul Ilie Bolojan a menţionat că „exponatele se găsesc la Comunitatea Evreilor”, iar în condiţiile în care până la inaugurarea muzeului vor fi identificate şi alte persoane care deţin obiecte reprezentative, acestea vor fi integrate în muzeu.

 

CJ să-şi reabiliteze clădirile!

„În ceea ce priveşte alte oferte şi discuţii, sunt doar vorbe”, a afirmat Bolojan, făcând referire la ofertele primite din partea Consiliului Judeţean Bihor, care dorea ca Muzeul Evreilor să fie administrat de Muzeul Ţării Crişurilor, şeful CJ Bihor menţionând că obiectele necesare pentru expoziţie sunt ale MTC, iar ideea de înfiinţare a unui muzeu dedicat evreilor a fost a directorului MTC, Aurel Chiriac. În şedinţa de Consiliu Local, Kis Gabor (UDMR) a intervenit la acest proiect susţinând că „trebuie să întrebe” de ce sunt folosiţi banii municipalităţii pentru reabilitarea clădirii, dacă au fost alte oferte şi dacă au fost efectuate lucrări în avans.

„Dacă vă referiţi la diversiunea făcută de unii, vă rog să le spuneţi că au clădiri în situaţie dezastruoasă, de care trebuie să se ocupe”, a răspuns primarul Ilie Bolojan. El i-a spus consilierului UDMR să-i transmită lui Pasztor Sandor „să-şi reabiliteze” aceste clădiri – Filarmonica şi fosta Policlinică Mare – înainte să vină cu propuneri de cumpărare a altor clădiri care necesită renovare, „pe lângă activităţi fotbalistice”. De asmenea, Bolojan a menţionat că nu au fost executate lucrări în avans, ci va fi organizată o licitaţie pentru finalizarea reabilitării. La intervenţia lui Kis Gabor care a apărat CJ Bihor în privinţa clădirii Filarmonicii, susţinând că încă nu a fost soluţionată cererea de retrocedare, primarul Oradiei a insistat: „Vă rog să-l informaţi pe dl Pasztor că avem o înţelegere cu Episcopia Romano-Catolică prin care se pot face lucrări de reabilitare a faţadei de către Consiliul Judeţean, iar dacă vor obţine clădirea vor returna investiţia. Aşa că, vă rog să-i recomandaţi dlui Pasztor să reabiliteze faţada.”

De altfel, înainte de şedinţă, primarul Ilie Bolojan s-a referit şi la intenţia conducerii CJ Bihor de a vinde clădirea fostei Policlinici Mari şi la propunerea ca Primăria să facă schimb de imobile cu administraţia judeţeană dacă vrea să devină proprietara clădirii. „Consiliul Judeţean trebuie să reabiliteze clădirea”, a insistat Bolojan.