După aproape 5 ani în fruntea județului Bihor, Dumitru Țiplea a renunțat la funcția de prefect. În ciuda provocărilor pe care le-a avut în timpul mandatului, doi ani luptându-se cu pandemia de Covid-19, fostul prefect a reușit să câștige încrederea primarilor, a directorilor din deconcentrate și chiar a șefilor de la București.

Prefectura Bihor a găzduit ieri o conferință specială în care Dumitru Țiplea a făcut un scurt bilanț al activității și și-a luat la revedere de la cei cu care a colaborat din funcția de prefect. În fața unei săli pline, cu nu mai puțin de 42 de primari din tot județul, Țiplea a subliniat că datoria a însemnat pentru el doar ceea ce a făcut în afara fișei postului. „Am preluat mandatul în decembrie 2019 iar apoi am intrat în criza Covid-19. Mi-a mâncat mai bine de doi ani de zile din mandat acea criză”, a spus fostul prefect care a adăugat că, deși a coordonat foarte bine situația iar Bihorul s-a descurcat exemplar, nu și-a putut pune în practică multe din proiectele pe care ar fi vrut. A urmat apoi o prezentare care a demonstrat ceea ce s-a văzut în acești ani, anume implicarea și dorința de a rezolva problemele importante ale județului.

Primul domeniu despre care a vorbit a fost infrastructura. „DN76, apoximativ 180 de km, era o rușine pentru județul nostru. 20 de ani s-a tot încercat renovarea lui. La finalul lui 2020, „ajutați” și de pandemie, pentru că nu s-a cirtulat foarte intens, aveam 95% din drum finalizat. Al doilea drum important a fost DN19E Biharea-Chiribiș (38 de km). Drumul cu cele mai mari probleme a fost și este încă 19B, Marghita-Sălaj (cca 21 de km). Primul tronson este finalizat. Până la sfârșitul anului se va finaliza renovarea tronsonului doi și va urma ultimul tronson. Am reușit apoi reabilitarea și modernizarea podului Drăgănești și a Vamei Borș 1. Peste 80 de camioane de gunoaie au fost duse de acolo. Un alt proiect important, care este în desfășurare, este electrificare și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca-Episcopia Bihor, un proiect de 7,75 miliarde de lei”, a explicat fostul prefect care a amintit apoi de recensământul populației din 2021 și de investițiile în digitalizare: implementarea unui sistem de telemedicină în județ, a sistemului de videoconferințe securizat la nivelul celor 101 primării și cel de transmitere în format electronic a actelor administrative (singura prefectură din țară care are un asfel de sistem).

„Un alt punct important l-a constituit salubrizarea județului. Am avut numeroase campanii de saubrizare sau de verificare a modului în care administrațiile publice locale își fac datoria. Astăzi avem cu 20-30% mai multe sancțiuni date de Garda de Mediu pentru problemele legate de curățenie. Un alt lucru important a fost campania de curățare a marginilor drumurilor naționale, derulată împreună cu Drumurile Naționale și cu APIA”, a punctat Țiplea care nu a uitat nici agricultură, acolo unde a creat un grup de lucru, făcând demersuri la nivel național pentru a transforma canalele de desecare din Bihor în canale de irigații.

 

„Unul din cei mai buni prefecți cu care am avut onoarea să colaborez”

În ceea ce privește fondul funciar, prefectura a reușit o accelerare cu 40% a ritmului de reconstituire a titlurilor de proprietate și a pus la punct un proiect, unic la nivel național, de reconstruire a izlazurilor comunale. Au fost reconstruite izlazurile a 15 comune din Bihor pe o suprafață de 5.200 de hectare. Pe parte legilsativă, fostul prefect a avut 17 inițiative de modificare a legislației în domeniu. „Unele s-au materializat, altele nu. Am bătut și la uși închise sau am vorbit cu autorități surde, dar am făcut tot ce a depins de mine pentru îmbunătățirea situațiilor”, a mai spus Țiplea.

Împreună cu Garda de Mediu, din iulie 2022 au fost controlate 23.442 de camioane cu deșeuri, 14.327 de camioane nefiind lăsate să intre în țară, au fost inventariate clădirile cu subosluri care pot funcționa ca adăposturi de protecție civilă, a fost elaborat, împreună cu Inspectoratul Școlar al Județului Bihor, un plan de creștere a gradului de siguranță a elevilor în școli, a fost pus la punct Bihor Curat, un protocol pentru curățenia în județ și a fost evaluată starea celor 68 de biserici de lemn monument, patru dintre ele fiind puse în conservare.

În cei aproape cinci ani de mandat au fost coordonate nu mai puțin de 4 scrutine electorale. Noului prefect îi rămâne de dus la bun sfârșit proiectul de reabilitare energetică a Prefecturii, un proiect care depășește 11 milioane de lei.

„Mi-aș fi dorit să reușesc să fac mai mult pentru agricultură, finalizarea sistemului de irigații la nivelul județului, renovarea Barajului Leșu, modificarea unor legi care să ne ajute să funcționăm mai bine. Ce pot spune însă sigur este că am făcut totul cu maximă bună-credință. N-am fost perfect, dar vă asigur că așa s-a întâmplat”, a mai declarat Dumitru Țiplea.

Aneta Matei, secretarul de stat care coordonează activitatea instituțiilor prefectului, prezentă la eveniment prin videoconferință, l-a lăudat pe Țiplea spunând că a fost unul din cei mai buni prefecți cu care a avut onoarea să colaboreze.

„Pandemia ne-a ajutat să ne apropiem ca oameni și să colaborăm mai îndeaproape. Am constatat la domnul Țiplea profesionalism, dedicare, implicare și desfășurarea activității așa cum a jurat, cu bună-credință pentru binele locuitorilor județului Bihor”, a spus Aneta Matei.