Municipalitatea orădeană a obținut acordul Agenţiei pentru Protecția Mediului pentru tăierea unor arbori, dintre care unul s-a prăbuşit în apele Crişului Repede.

„Pe malul Crișului Repede, în zona parcului Libertății, a început marea defrișare… Un prim pom, cu o tulpină cu diametrul de peste un metru, a fost sacrificat complet, deși era verde și s-ar fi putut tăia doar crengile lăsate spre apă…”, au semnalat, zilele acestea, orădenii iubitori de natură.

Primarul Florin Birta s-a întâlnit miercuri seara în lunca Crişului, cu câțiva ecologişti orădeni, printre care Orlando Balaș, Paul Iacobaș și George Togor, nemulţumiţi de tăierile de arbori pe care municipalitatea le-a început pe malul drept al Crişului Repede. Birta i-a anunțat că va exista un plan de dezvoltare pentru malurile Crişului și i-a asigurat că în lunile iulie, august „vom colabora pentru acest plan, alături de noul director adjunct al Direcţiei Tehnice”.

Există însă și orădeni, și nu puțini, care consideră că trebuie curățat malul Crișului de reziduri și de copacii care s-au uscat, și că arborii bonavi, care reprezintă un pericol pentru trecători, ar trebui sacrificați.

„Pentru cei cu lozinca Nu tăiați copacii, azi noapte (n.r. – miercuri noapte), pe malul Crișului, un copac copt, rupt de vânt. Noroc că nu a fost niciun pieton sau biciclist în zonă. Arborii copți sunt oricând un pericol, iar înlocuirea lor cu copaci tineri ar fi mult mai benefică”, a scris Ciprian G., joi, pe grupul Oradea, atașând la mesajul său și câteva imagini sugestive cu copacul rupt.

O altă orădeancă avertizează că, lângă parcarea de pe malul stâng al Crișului repede, pe Splaiul Crișanei, în dreptul locului de joacă, este un plop uriaș, cu rădăcini aproape afară.

„Ne rugăm să nu vină un vânt mai puternic, pentru că ar zdrobi câteva mașini…”, semnalează Rodica T.

„Nu spune nineni să nu se taie copacii bolnavi sau bătrâni care prezintă pericol. Cerem doar să nu se defriseze haotic! Primăria are specialiști în amenajări de spații verzi angajați. Ei ar trebui să știe ce trebuie toaletat și ce trebuie eliminat”, consideră Victor Nagy.

Primarul i-a asigurat pe ecologiști că arborii tăiaţi nu puteau fi salvaţi şi le-a promis că de-acum lucrurile vor sta altfel…