Peste 60.000 de persoane au participat la ediția din acest an a Zilelor Sfântului Ladislau, cei mai mulți spectatori reunindu-se, în Cetatea Oradea, la concertele care au fost organizate cu această ocazie. Potrivit organizatorilor, costurile cu organizarea celei de-a V-a ediții a festivalului se ridică la câteva zeci de mii de euro.

 

Luni, 3 iulie, în Grota Roșie, din Cetatea Oradea, a avut loc o conferință de presă în cadrul căreia s-a prezentat bilanțul Zilelor Sfântului Ladislau 2017, atât cifre relevante, cât și rezultate importante de ordin calitativ. La eveniment au participat atât organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau, cât și co-organizatorii și partenerii manifestării: Zatykó Gyula, organizator principal al Zilelor Sfântului Ladislau; Mihálka Melinda, director de programe, Zilele Sfântului Ladislau; Szántó Ildikó, directoarea Serviciului Internațional de Salvare a Copiilor - județul Bihor; Bruncsák Gyöngyi, președinta Filialei Oradea a Serviciului de Ajutor Maltez în România; V. Korpos Dalma, președintele Asociației Szent László/Sfântul Ladislau; Nemes István, directorul de programe al Centrului Cultural Posticum; Pázmán Ida, directoarea Asociației Casa Meșteșugărescă Orădeană; Nagy József Barna, președintele Asociației Civile Maghiare.

Potrivit lui Mihálka Melinda, director de programe, Zilele Sfântului Ladislau, 120 de programe s-au derulat într-o săptămână, cu participarea a peste 60.000 de persoane. De exemplu, miercuri, 21 iunie, la Teatrul de Vară din Cetatea Oradea, a fost o Gală de Operetă, la care au participat peste 700 de persoane, iar joi, la seara de Jazz (organizator Centrul Cultural Posticum, Asociația Sfântul Ladislau), care l-a avut ca invitat special pe Harry Tavitian, s-au reunit peste 800 de spectatori.

Vârful manifestărilor a fost la concertele de vineri, 23 iunie - aproximativ 8.000 de spectatori, sâmbătă, 24 iunie - între 12.000 și 15.000 de spectatori, și duminică, 25 iunie, la concertele trupelor Metropol și Omega, unde s-au reunit în jur de 20.000 de spectatori. Pe lângă concertele incluse în program, în curtea interioară a Palatului Princiar, au fost organizate pentru cei mici activități precum meșteșugărit, jocuri medievale, proiecții de povești animate și teatru de păpuși. Despre atelierele de creație pentru copii, care au fost organizate în cadrul festivalului, a vorbit Szántó Ildikó, directoarea Serviciului Internațional de Salvare a Copiilor - județul Bihor.

„Copiii au putut confecționa diferite cadouri sau bijuterii pe care să le poarte cu drag. La atelierele de creație au participat inclusiv copii din familii și instituții de protecția copilului, în jur de 25-30 de copii venind din diferite centre și bucurându-se de succes”, a menționat Szántó Ildikó.

Un rol deosebit în buna desfășurare a evenimentului a avut și filiala Oradea a Serviciului de Ajutor Maltez în România, prin implicarea căruia a fost asigurată o ambulanță la locul festivalului. „A fost un festival liniștit – 26 de cazuri, majoritatea de deshidratare, dar și un infarct miocardic acut care s-a încheiat cu bine”, a spus reprezentantul Serviciului de Ajutor Maltez în România – Filiala Oradea.

„Facem un apel către cei care doresc să ne susțină în a procura o ambulanță, chiar dacă nu e nouă. Am găsit deja una, dar avem nevoie de ajutor pentru a o putea procura”, a menționat la conferința de presă Bruncsák Gyöngyi, președinta filialei Oradea a Serviciului de Ajutor Maltez în România.

Despre concertul-spectacol bilingv, susținut de Harry Tavitian, Mizsei Zoltán, Andrejszki Judit, Balázs Elemér Group, care a avut loc joi, 22 iunie, a vorbit Nemes István, directorul de programe al Centrului cultural Posticum.

„Evenimentul s-a derulat foarte bine, pentru că am lucrat cu profesioniști. Ideea noastră a fost să-i aducem pe toți orădenii laolaltă, indiferent de limbă și cultura lor. Ne-am gândit să evidențiem în prim plan personalitatea Sfântului Ladislau. Suntem o singură comunitate, și ar trebui să ne apropiem mai mult unii de ceilalți”, a punctat Nemes István.

În continuare, a vorbit Pázmán Ida, directoarea Asociației Casa Meșteșugărească Orădeană. Ea a menționat că la eveniment au participat 40 de invitați din toate regiunile Transilvaniei, invitat special fiind dr. Tóth Katalin, secretar de stat adjunct la Ministerul Agriculturii, Ungaria.

Ultima zi a festivalului cultural Zilele Sfântului Ladislau a avut un invitat special: Balog Zoltán, ministrul Resurselor Umane din Guvernul Ungariei. Ministrul a fost întâmpinat de Zatykó Gyula, organizatorul principal al festivalului cultural. Cei doi au discutat despre Zilele Sfântului Ladislau, despre viitorul acestei manifestări și s-au plimbat prin curtea Cetății Oradea, unde mulțimea era deja prezentă pentru a participa la concertele Metropol și Omega.

Între cele două concerte, Balog Zoltán a salutat participanții la festival, a vorbit despre importanța istorică și spirituală a Sfântului Ladislau și a anunțat faptul că Guvernul Ungariei va susține cu 2 miliarde de forinți restaurarea Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea.