Profesorul Ciprian Sirca, de la Liceul German, din Oradea, a organizat ieri cea de-a 6-a ediție a acțiunii intitulate sugestiv „Duși cu pluta”. Împreună cu o parte dintre elevii săi, profesorul a navigat pe apele Crișului Repede, pe două ambarcațiuni făcute chiar de ei din flacoane.

Cele două ambarcațiuni, realizate din sute de flacoane, au fost confecționate astfel încât să-i țină pe drumul dintre podurile Sfântul Ladislau și Sovata.

„Ne aflăm la ediția cu numărul 6. Trebuia să fie ediția a 7-a, însă, din cauza pandemiei, anul trecut, nu am reușit să organizăm evenimentul. Este o ediție specială, pentru că, pe de o parte, ne bucurăm că am reușit să organizăm această acțiune, iar pe de altă parte, suntem triști, pentru că am pierdut un om drag sufletului nostru și un membru al echipajului, pe doamna profesoară Adriana Bunea, care a fost alături de noi an de an, încă de la început. Așadar, este o ediție pe care o organizăm în memoria domniei sale”, ne-a declarat profesorul Ciprian Sirca, inițiatorul acțiunii.

La eveniment a participat o parte dintre elevii clasei a 10-a de la Liceul German „Friedrich Schiller” Oradea, și anume: Diana Zach, Aida Zemko, Alessia Krenek, Diana Kőver, Ana Popa, Peter Miheller, Sergiu Negru, Daniel Pintye, Matei Pirtea, Andrei Popescu și Tudor Precup.

„Ținând cont de faptul că suntem în luna curățeniei, vrem să conștientizăm lumea asupra colectării selective, să tragem un semnal de alarmă asupra poluării Crișului Repede, să facem o mai bună reclamă școlii, dar și o altfel de oră de educație fizică și, de ce nu, să ne și distrăm după un an școlar atipic. Pe toată durata semestrului II, am colectat selectiv, colectare care s-a făcut de la clasa 0 până la clasa a 12-a”, a precizat interlocutorul nostru.

Pe apă au fost lansate două ambarcațiuni, realizate din peste 1.000 de PET-uri, de la 0,5 până la 6 litri, însemnând aproximativ 80 kg. Cele două plute au pornit pe Criş în jurul orei 11.50, din apropierea restaurantului Dock, şi s-au oprit la Podul Sovata, acolo unde reprezentanţii Eco Bihor au preluat plutele pentru reciclare.

Profesorul Ciprian Sirca a ținut să aducă domnului Dragoș Vodă, celor de la Eco Bihor, Serviciului Salvamont-Salvaspeo, precum și tuturor elevilor implicați pentru sprijinul acordat în desfășurarea evenimentului.