La sediul Direcției Silvice Bihor, a avut loc vineri, 24 septembrie, semnarea protocolului trilateral de colaborare în vederea organizării evenimentului „Cântă Pădurea”.

Cei trei parteneri, în organizarea evenimentului, sunt: Fundația Cântă Pădurea, reprezentată de ing. Szabó Lajos - președinte, RNP-Romsilva - Direcția Silvică Bihor, reprezentată de director, ing. Teodor Suciu și Garda Forestieră Oradea, reprezentată de ing. Nicolae Timaru - director.

Protocolul de colaborare a fost prezentat de ing. Teodor Suciu, directorul RNP-Romsilva - Direcția Silvică Bihor și de ing. Szabó Lajos președintele Fundației Cântă Pădurea, care a făcut, cu această ocazie, și un scurt istoric al evenimentului, desfășurat la început doar în Ungaria, iar de cinci ani și în România.

În cadrul conferinței de presă, Szabó Lajos, inginer silvic, organizator principal al manifestării, a prezentat programul ediției a VI-a a evenimentului „Cântă Pădurea”, care va avea loc duminică, 3 octombrie.

Programul va debuta la ora 11.00, cu prezentarea produselor tradiționale, urmată de programe pentru copii (program de creație și artă tradițională, loc de joacă Bábika - „Să ne jucăm împreună”, la standul interactiv al Asociației Educației Ecologice Maghiare); ora 11.00, joc interactiv despre relațiile dintre apă și pădure „Apă - Pădure - Origine. Unde este originea vieții” (conducători: Mazál István, Mazál - Szalai Mónika); 11.00 - prezentare de tir cu arcul tradițional - Asociația Lupii din Pustă Clanul Ordaş; 11.00 - atelier ecologic de lucru manual pentru copii (Asociația Eco-Mountain Transylvania Oradea); 11.00 - Teatrul MM Podium: „Pe aripile basmelor” - povești cu muzică despre animale (conducător: Meleg Attila); 11.30 Mâncăruri tradiționale - Silent Grill House; 12.00 - plimbare în pădure. Tema: Conviețuiri în pădure, silvicultură sustenabilă (conducători: Puskás Lajos, Szabó Lajos, și Mircea Faur Mircea - ingineri silvici). Pornire de la cantonul silvic; 13.00 Concert în pădure (locația concertului se află la o distanță de 800m de la cantonul silvic și se poate ajunge pe cale pietonală).

Programul va continua în compania membrilor Cvartetului Filarmonicii de Stat Oradea (conducător artistic: Nagy Kálmán), după care va intra în scenă corul secției maghiare a Liceului de Artă din Oradea, Tinere speranțe ale Liceului de Artă din Oradea: cvartet de coarde; Szakács Panna, Füzesi Sára - flaut; Trioul Meraki, muzică populară română - Alex Lucaciu (conducător: Nagy Gabriella, director adjunct la Liceul de Artă din Oradea). De la ora 15.00, va evolua corul de bărbați Sfântul Efrém și Szokolay Dongó Balázs (conducător artistic: Bubnó Tamás și Bubnó Lőrincz). În cadrul manifestării, de la ora 16.00, va avea loc o prezentare de modă, în spiritul conștientizării ecologice - Réthy Fashion, iar la ora 16.30, va intra în scenă formația Góbé. Întoarcerea la cantonul silvic va avea loc la ora 17.30.

Deplasarea la eveniment a participanților se face pe cont propriu. De menționat că se poate ajunge la eveniment prin Sânmartin - Băile 1 Mai - Cantonul Silvic.

Organizatorii asigură posibilitatea achiziționării de mâncare și băutură, precum și posibilitate de cazare în hoteluri și pensiuni din Băile 1 Mai.

„Sub mențiunea că desfășurarea evenimentului poate fi blocată doar de evoluția nefavorabilă a infectărilor cu Covid - 19, vă invităm cu drag să participați la acest eveniment cultural și târg de produse tradiționale, duminică, 3 octombrie 2021, cu începere de la ora 11.00”, mai transmit organizatorii.