Eveniment de conștientizare publică - Ziua Europeană a Vieții Independente
În sala mare a Primăriei Oradea, a avut loc joi, 5 mai, un eveniment de conștientizare publică privind promovarea vieții independente și integrarea persoanelor cu dizabilități din Oradea și Bihor.
Cu ocazia Zilei Europene pentru Viață Independentă, marcată în fiecare an pe 5 mai și ajunsă anul acesta la cea de-a 9-a ediție de la inițierea acesteia de către European Network of Independent Living, marcând, totodată, începutul calendarului de conștientizare privind scleroza multiplă, prin șirul de evenimente organizate la nivel mondial în luna mai, ieri, la Oradea, a avut loc un eveniment de conștientizare publică pe tema dialogului public pentru promovarea vieții independente și integrarea persoanelor cu dizabilități din Oradea și Bihor. Evenimentul a fost organizat de Alianța ID Oradea (Integrare Dizabilitate Oradea), prin pr. Laurențiu Lazăr, secretar pe 2022 în cadrul Alianței.
Cuvântul de deschidere a aparținut viceprimarului Arina Moș, iar printre cei prezenți la eveniment s-au mai numărat: Marius Moș, directorul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Florica Bungău, din partea Consiliului local Oradea, Lucia Ciobanu, președinta Asociației Down Oradea, Simona Zlibuț, președinta Asociației SOS Autism Bihor și Viorica Cherteș, președinta Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei.
„Nu doar că serbăm împreună această zi, ci și lucrăm împreună pentru proiecte frumoase în comunitatea din care facem parte. Întotdeauna am susținut și voi susține până la capăt sectorul ONG. Ne-am întrunit pentru a puncta Ziua Europeană pentru Viață Independentă, dar și pentru că ne place să rezolvăm lucruri. În cei 10-15 ani de administrație publică, am avut răbdare și deschidere pentru fiecare voce care a venit către mine dinspre sectorul ONG. Aveți, în continuare, toată susținerea mea, atât în numele meu și al Primăriei municipiului Oradea”, a spus, printre altele, Arina Moș, în cuvântul de deschidere.
Programul a continuat cu prezentarea rezultatelor proiectului de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități din județul Bihor, în cadrul parteneriatului DGASPC Bihor - Fundația SM Bihor, realizat prin proiectul POCU 4.15; prezentarea rezultatelor studiului sociologic privind nevoile persoanelor cu dizabilități din Oradea și Bihor, ca urmare a implementării proiectului POCU 4.15; prezentarea Alianței ID Oradea și a propunerilor de dialog comunitar pentru soluționarea problemelor persoanelor cu dizabilități din Oradea și Bihor, precum și prezentarea propunerii înaintată de Alianța ID Oradea către Primăria Oradea pentru soluționarea problemelor persoanelor cu dizabilități din Oradea, identificate în cadrul studiului sociologic prezentat.
Alianța ID Oradea (Integrare Dizabilitate Oradea), o structură de tip nonformal pentru dialog comunitar în județul, are ca scop promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, încercând să profileze cât mai mult identitatea acestor persoane în comunitate. ID Oradea reunește un număr semnificativ de organizații ale persoanelor cu dizabilități, ale părinților cu copii cu dizabilități, dar și organizații care oferă servicii sociale licențiate persoanelor cu dizabilități și are sprijinul mișcării naționale de profil, prin intermediul a două coaliții naționale: Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Alianța Națională pentru Boli Rare România, dar și Asociația de Scleroză Multiplă din România și Asociația PKU Life România, care au sediul în Oradea.
În cursul anului 2021 și 2022, ID Oradea a realizat o analiză a problemelor persoanelor cu dizabilități din județul Bihor, utilizând instrumente sociologice (20 de focus grupuri și interviuri tematice țintite), în încercarea de a dinamiza preocupările comunitare pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități, chemând la dialog și propunând soluții care să fie implementate cu participare comunitară largă. Ca prim rezultat al acestei strădanii, ID Oradea a fost implicată în procesul de consultare pentru modificarea legii 448/2006, prin implicarea senatorului Adrian Hatos, prilej cu care a fost înaintat un material cu un număr semnificativ de amendamente la lege, toate acceptate de Senatul României în cursul lunii martie 2022.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.