Expoziția de artă naivă „Aparență și esență” - Tablori cu viață la Sinagoga Zion
Joi, 2 august, la Sinagoga Neologă Zion Oradea, a avut loc vernisajul expoziției de artă naivă „Aparenţă şi esenţă”, a artistului Adrian Donisanu. Evenimentul a avut loc în prezenţa a zeci de orădeni iubitori de cultură, a câtorva oficialităţi, dar şi a autorului.
Expoziţia, cuprinzând peste 40 de tablouri de dimensiuni mari, a fost deschisă de Mircea Stroe, președintele Asociației Artiștilor Naivi din România:
„Ca-n fiecare an, Asociația Artiștilor Naivi din România organizează, înainte de Festivalul Național de Artă Naivă, expoziții personale ale unor artiști naivi, membri ai Asociației, care pot să susțină o expoziție personală. Am avut în luna iulie, la Turnul Primăriei, expoziție personală Camelia Ciobanu-Constantin, iar acum, în luna august, avem expoziție personală Adrian Donisanu, toate aceste manifestări culminând cu ediţia a V-a jubiliară a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie la Oradea”, a spus Mircea Stroe în deschiderea evenimentului.
La vernisaj a fost prezentă și Angela Lupşea, directorul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, care a remarcat veselia și starea de bine pe care artistul le transmite prin tablourile sale: „Ceea ce este imediat observabil este multiculturalitatea pe care o degajă tablourile în acest spaţiu al fostei sinagogi. Vioiciunea şi puritatea culorilor, luminozitatea lor, sunt un alt element extraordinar care cucereşte”.
Spre deosebire de alţi artişti, care au adoptat anumite tehnici de care cu greu reuşesc ulterior să se debaraseze şi care le înfrânează creativitatea, Adrian Donisanu face totul foarte natural. Tablourile lui recompun universul campestru băcăuan din zona sa natală, însă reaşezate şi recompuse prin privirea îndrăgostitului de truda ţăranului, semenul său, îndrăgostit la rându-i de natura înconjurătoare. În tablourile lui Donisanu lumea satului şi natura apar mult mai bogate şi mai complexe decât le văd ochii celor din mediul urban sau semi-urban, învăluindu-te într-o atmosferă de feeric rai terestru.
„Cred că e extrem de important motivul pentru care pictezi şi pentru cine pictezi. Atitudinea ta faţă de viaţă îţi conturează mesajul. În acest fel definesc eu mesajul unei lucrări de artă. Frumuseţea stă în actul de a lucra”, afirmă artistul.
În sală, pe lângă orădeni pasionaţi de frumos, s-au aflat şi turişti, aflaţi în trecere prin Oradea. Printre ei, câţiva turişti din Franţa: „Ne lasă impresia unei expoziţii ce serveşte artei naive româneşti şi confirmă valoarea artiştilor naivi români în contextul european al acestei arte”.
Printre cei prezenți la vernisaj s-a aflat și Mircea Jacan, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, căruia Mircea Stroe a ținut să-i mulțumească pentru susținere și pentru modul în care înțelege să promoveze valorile tradiționale de fiecare dată.
Expoziţia este cu vânzare şi va rămâne pe simeze până în 3 septembrie. Toate aceste manifestări culturale converg către ediţia a V-a jubiliară a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie la Oradea în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, Liceul de Arte Oradea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.