Palatul episcopal greco-catolic găzduiește, începând de miercuri, 11 mai, expoziția „Două roți și amintiri de la Palat”, un eveniment inedit menit să atragă atenția asupra importanței patrimoniului cultural și arhitectural din Oradea, care poate fi pus în valoare și prin acțiuni nonformale.

Cu sprijinul Oradea Heritage (Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice) și al bihoreanului Antal Ludovic, un iubitor al manufacturii diferitelor obiecte din lemn, expoziția prezintă o incursiune în istoria bicicletei.

Vernisajul a avut loc miercuri, 11 mai, iar printre cei prezenți la eveniment s-au numărat: Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Angela Lupșea, directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice, familia Antal Ludovic și Edith, dar și elevi de la Liceul Greco-Catolic din Oradea.

„Așteptarea poate fi transformată în cultură prin solidaritate. Spațiile din interior, chiar dacă sunt prezentate în stadiul de conservare, pot găzdui, ocazional, diferite evenimente ce nu presupun un efort în organizare și, totodată, să sensibilizeze vizitatorii asupra importanței restaurării în interior a Palatului”, a spus, printre altele, Angela Lupșea, directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice.

Expoziția cuprinde 17 biciclete, iar iubitorii acestui mijloc de relaxare pot descoperi modele precum: Celerife - prima construcție (care semăna cu o bicicletă realistă) a fost realizată în jurul anului 1790 de către contele francez Mede de Sivrac; primul „cal care merge pe jos” sau „cal pe roți”, realizat de contele Mede de Sivrac (1789-1791), precum și celebrul Velociped 1860. Fiecare exponat are o prezentare în limbile română, engleză și maghiară.

„Titlul expoziției sugerează atât evoluția bicicletelor pe două roți, cât și amintirile de la Palat, pentru a îndemna vizitatorii să vină și să revadă această clădire reprezentativă pentru Oradea. Expoziția cuprinde 17 biciclete, începând de la 1790, până la 1930, evoluția lor, unu la unu ca mărime, realizate de familia Antal Ludovic și Edith din Cauaceu, care au această pasiune. Ei lucrează în diferite esențe de lemn, în atelierul lor, și pun în practică mecanismele lui Leonardo da Vinci sau alte obiecte de acest fel”, a menționat Angela Lupșea.

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 14.00-18.00, prețul biletului fiind de 10 lei (preț unic), 50% urmând a fi donat episcopiei. Copiii până la 7 ani au intrarea gratuită.