Consiliul Local Oradea a aprobat, ieri, studiul de fezabilitate şi exproprierea a două imobile (teren şi clădire) pentru lărgirea drumului de acces la viitoarea clădire a UPU aflată în construcţie.

De asemenea, consilierii au aprobat indicatorii şi exproprierea terenului necesar pentru lărgirea la două benzi a accesului pe şoseaua de centură dinspre Calea Borşului. În schimb, rectificarea de buget nu a întrunit numărul de voturi cerut.

Întrunit în şedinţă ordinară, Consiliul Local Oradea a aprobat ieri exproprierea unei clădiri şi a unui teren de 73 mp pătraţi de pe strada Gheorghe Doja. Municipalitatea susţine că exproprierea este necesară pentru a lărgi drumul de acces la noua clădire a Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean, aflată în construcţie. „Datorită lăţimii reduse a drumului de acces cu sens dublu de circulaţie nu este asigurată raza de curbură minimă, nici gabaritul de trecere pentru ambulanţe, autovehicule de aprovizionare medicamente, sterilizare, peleţi şi oxigen medical, respectiv transportul special la/de la prosectura spitalului”, se menţionează în raportul de specialitate al proiectului aprobat ieri. Valoarea investiţiei se ridică la peste 330.000 lei, termenul de execuţie fiind de două luni. Consilierii au mai aprobat indicatorii tehnico-economici şi coridorul de expropriere pentru lărgirea la două benzi a accesului pe şoseaua de centură dinspre Calea Borşului. Municipalitatea susţine că investiţia este necesară pentru a elimina „cozile de aşteptare de pe breteaua de virare” dinspre Calea Borşului spre Arad. Valoarea investiţiei este estimată la 2,2 milioane lei inclusiv TVA, fiind stabilită o lună pentru proiectare şi cinci luni pentru execuţie.

Lipsa a cinci consilieri liberali (printre care şi cei doi viceprimari) a dus la respingerea unora dintre materialele de pe ordinea de zi. Printre acestea s-a numărat rectificarea bugetară, care a obţinut doar 13 voturi din cele 14 necesare. Consilierul UDMR Melinda Kirei a reclamat faptul că banii primiţi de la Consiliul Judeţean Bihor – 100.000 lei pentru statuia lui Rimanoczy Kalman au fost relocaţi pentru reconstrucţia Palatului episcopal greco-catolic. Potrivit lui Kirei, alocarea banilor pentru un alt obiectiv de investiţie se încadrează la deturnare de fonduri, care se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. Primarul Ilie Bolojan a replicat că CJ a alocat aceşti bani pentru statuia lui Rimanoczy fără ca municipalitatea să solicite acest lucru. În plus, susţine edilul, municipalitatea nu intenţionează să realizeze această statuie anul acesta, astfel că banii vor fi alocaţi abia anul viitor. El i-a ironizat pe şefii CJ Bihor, susţinând că, din moment ce după incendiul în care a fost distrus Palatul episcopal, aceştia s-au angajat că vor ajuta la reconstruire cu sume mari de bani, Primăria a decis „să-i ajutăm să-şi respecte promisiunea”. „Cred că procedăm legal”, a insistat primarul, adăugând că speră că anul viitor „CJ va fi mai interesat de colaborarea cu Primăria Oradea astfel încât lucrările publice să fie gestionate corespunzător”. Bolojan a dat exemplu în acest sens reabilitarea faţadei Filarmonicii, clădirea fostei Policlinici Mari şi Aeroportul Oradea. Kirei a revenit amintindu-i primarului că nici anul trecut banii alocaţi de CJ Bihor pentru Şcoala Szacsvay nu au mai ajuns la destinaţie. La vot, doar cei 13 liberali au fost de acord cu rectificarea, patru voturi fiind împotrivă, iar patru consilieri s-au abţinut.