O familie de lebede, şapte puişori şi doi adulţi, a devenit, în ultimele zile, atracţia orădenilor de toate vârstele. Păsările pot fi zărite în apropierea Podului Sovata, unde trecătorii se opresc pentru a le admira şi fotografia.

Cei mai încântaţi de prezenţa frumoaselor înaripate sunt copiii, mai ales micuţii care le văd pentru prima dată.

Pentru că sunt ierbivore, păsările nu ar trebui să fie hrănite, atrag atenția specialiștii. Dr. Márton Venczel, şeful Secţiei de Ştiinţe ale Naturii din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor, îi sfătuieşte pe orădeni să nu le dea de mâncare păsărilor, pentru că le fac mai mult rău decât bine.

„Pentru a fi ocrotite, este important ca păsările să nu fie deranjate şi nici să nu li se ofere mâncare, ceea ce, din păcate, nu se întâmplă, deoarece mulţi oameni le oferă pâine şi pufuleţi. Fiind ierbivore, se hrănesc cu plante acvatice, prin urmare gestul oamenilor nu le ajută deloc”, a precizat interlocutorul nostru.

Lebedele şi-au făcut cuib în stufăriş, iar în scurt timp, au aparut şapte boboci. Potrivit specialiştilor, schimbările climatice sunt responsabile pentru stabilirea lebedelor în Bihor, schimbări care bulversează viaţa faunei.

„Lebedele cuibăresc în Oradea, an de an. Acest comportament de cuibărire este prezent în oraşul nostru de aproximativ 10-15 ani. Păsările pot fi zărite în zonele cu stufăriş, pe malul Crişului, unde şi-au construit cuib. Puii ajung adulţi, îşi schimbă penajul şi, fiind, sedentare, rămân aici tot timpul anului”, mai spune Márton Venczel.

Cel mai adesea, păsările pot fi văzute fie în apropierea podului Sovata, dar acestea au putut fi admirate şi în alte zone ale oraşului, spre exemplu, lângă Podul Intelectualilor din Oradea, unde Darius Pavel a surprins, zilele trecute, un grup format din şapte lebede.