Minerii de la Băiţa au oprit ieri lucrul, nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de două luni. În urma protestului spontan, conducerea minei le-a promis angajaţilor că cel târziu azi îşi vor primi banii pentru lunile ianuarie şi februarie.

Un protest spontan al muncitorilor de la Mina Băiţa a avut loc joi, 4 aprilie, după ce de două luni nu li s-au mai virat salariile.

„Am protestat din cauza neplăţii salariilor de două luni. Urmează deja a treia lună. Oamenii au familii, copii. Au ajuns să-şi cumpere pâine pe datorie”, a declarat liderul de sindicat Nicolae Drăgoşel. El a menţionat că din cauza problemelor financiare, unii dintre angajaţi au demisionat, încercând să-şi găsească slujbe noi pentru a-şi putea întreţine familiile. Totodată, el a amintit că astfel de probleme au întâmpinat cei aproximativ 300 de angajaţi ai minei de la Băiţa Plai şi anul trecut, dar şi în urmă cu doi ani, de Crăciun. Ulterior, muncitorii au reuşit să discute cu conducerea companiei, care le-a promis că cel târziu azi le virează salariile pe lunile ianuarie şi februarie.

„Sperăm să ne vireze banii azi (joi, 4 aprilie – n.r.)”, a adăugat liderul de sindicat. În cazul în care nu li se vor plăti salariile restante, municitorii vor face plângere la ITM Bihor şi la Ministerul Muncii.

Compania care exploatează zăcământul de cupru de la Băiţa Plai este Vast Resources, companie listată la Bursa de Mărfuri AIM din Londra, şi care a intrat pe piața locală în 2014, prin achiziția unei participații de 80% la mina polimetalică de la Băița Plai.