Fermierii şi transportatorii bihoreni au protestat, sâmbătă, în Piaţa Unirii din Oradea, cele câteva zeci de participanţi aducând cu ei şi două tractoare şi două cap-tractoare dar şi un sicriu menit să simbolizeze moartea agriculturii din România.

Zeci de tractoare, mașini și camioane au ieşit la protest, săptămâna trecută, în mai multe zile, fermierii și transportatorii circulând cu viteză redusă pe centura Oradiei dar şi pe mai multe drumuri din judeţ. Protestatarii au solicitat apoi aprobarea primăriei pentru a organiza un miting în Piaţa Unirii, avizul, pozitiv, stabilind că protestul poate avea loc sâmbătă, între orele 12.00 şi 20.00.  Oraganizatorii au avut permisiunea şi de a aduce cu ei patru utilaje agricole, două tractoare și două camioane, pentru a scoate în evidență cele două ramuri importante ale economiei românești.

 În Piaţa Unirii s-au adunat câteva zeci de fermieri și transportatori bihoreni, unul dintre ei având în bena mașinii un sicriu şi bannere cu mesajele „Ați îngropat agricultura” și „Suntem sclavi în propria țară”. Protestatarii au adus cu ei şi câteva steaguri tricolore dar şi alte bannere cu mesaje precum „Stop importurilor din Ucraina!”

Fermierii bihoreni şi-au exprimat nemulţumirile faţă de importurile netaxate la vamă, din Ucraina, dar şi faţă de faptul că produsele româneşti sunt vândute la preţuri foarte mici sau deloc în timp ce guvernanţii preferă importurile de mărfuri de proastă calitate provenind din China sau Ucraina. De asemenea, deşi au protestat în trafic mai multe zile, fermierii şi agricultorii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că niciunul dintre liderii instituţiilor din Bihor nu a considerat oportun să aibă o discuţie cu ei. Deşi au fost anunţate câteva măsuri, nu este exclus ca protestele să continue.

Președintele Senatului Nicolae Ciucă a convocat Senatul în sesiune extraordonară, luni, pentru aprobarea ordonanțelor adoptate de Guvern la sfârșitul acestei săptămâni. Sesiunea extraordinară a fost convocată pentru declanșarea procedurii legislative de aprobare a ordonanțelor de urgență adoptate de Guvern pe 17 ianuarie, în vacanţa parlamentară, referitoare la marcajul fiscal comun pentru motorină şi kerosen şi echivalări de permise pentru circulaţia pe drumurile publice. După ședința Biroului Permanent al Senatului, proiectele vor intra în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Senatului, prim for sesizat în aceste cazuri. Cele două ordonanțe fac parte din revendicările formulate de fermierii și transportatorii care au protestat în ultimele zile. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri un prim pachet de măsuri: „Este clar din punctul meu de vedere că protestele au fost îndreptățite”, a spus șeful Guvernului.

„Așa cum am promis, aprobăm astăzi un prim pachet de măsuri convenite împreună cu fermierii și transportatorii. Am discutat și cu micii fermieri și transportatori aflați în stradă, și cu marile asociații de profil. Este clar din punctul meu de vedere că protestele au fost îndreptățite! Iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerințele lor sunt absolut legitime. Am promis că vom rezolva aceste probleme, atât eu, cât și acest Guvern ne ținem de cuvânt”, a declarat prim-ministru.

În privința fermierilor există mai multe proiecte. „Acordăm un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înființate în toamna lui 2022. Compensația pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăși 280.000 de euro”, a declarat Ciolacu. Autoritățile estimează peste 162.000 de beneficiari și un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja bugetată. „Fermierii noștri merită din plin această compensație! În plus, mi s-a părut de bun simț și cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B și B1 pentru a conduce tractoare, așa că o vom legifera”, a adăugat premierul.