Copii din șapte județe și din Ungaria își vor prezenta la Oradea tradițiile și obiceiurile de Crăciun și Anul Nou, într-un festival organizat de Asociația Pro Bambini, în colaborare cu Casa de Cultură a Sindicatelor și Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

Asociația Pro Bambini din Oradea organizează, în perioada 7-10 decembrie 2023, cea de-a XII-a ediție a Festivalului Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou - „Asta-i Datina Străveche”.

Evenimentul, la care participă ansambluri de copii și tineri din Oradea, Bihor și din diferite zone, precum: Maramureș, Sibiu, Bistrița Năsăud, Cluj, Suceava, Satu Mare și chiar Ungaria, aduce în prim-plan diversitatea culturală și tradițiile autentice.

Festivalul va începe cu sosirea și cazarea participanților în primele două zile, urmată de momentul central de pe 8 decembrie. O paradă colorată a costumelor populare va străbate pietonala din Oradea, iar colindele vor răsuna în instituții precum Primăria, Prefectura și Consiliul Județean.

Din programul evenimentelor amintim: 8 decembrie, ora 13.00 - parada costumelor populare (traseul va fi Magazinul Crișul - Corso - Parcul Traian - Prefectură/Consiliul Judeţean - Corso - Primăria Oradea - Biserica cu Lună - Biserica Sfântul Nicolae - Casa de Cultură a Sindicatelor); colind pe la instituțiile din Oradea (Primărie - Prefectură, Consiliul Județean); ora 16.00, festivalul-concurs la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, cu invitați speciali (intrarea la spectacolul din 8 decembrie este liberă).

Weekendul continuă cu un tur turistic în Oradea și împrejurimi, culminând cu un microrecital la Târgul de Crăciun din Băile Felix, pe 10 decembrie.

Potrivit organizatorilor, scopul acestui eveniment este promovarea și păstrarea obiceiurilor și tradițiilor de Crăciun și Anul Nou, dar și consolidarea legăturilor culturale dintre România și Ungaria. Festivalul servește drept platformă pentru copii și tineri din diferite minorități etnice, promovând toleranța și dialogul intercultural.

Publicul este invitat să participe la această sărbătoare a tradițiilor autentice.