Miniștrii UDMR Cseke Attila și Tánczos Barna au semnat contractele de finanțare pentru construcția a 426 km de piste de biciclete pe diguri de protecție, din care 180 de km vor fi construiți în județul Bihor.

Depus în luna decembrie, proiectul ambițios de reabilitare a digurilor și de creare a infrastructurii pentru trasee cicloturistice în bazinul hidrografic Crișuri a primit finanțare miercuri, 25 ianuarie, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Contractul de finanțare a fost semnat între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) și vizează realizarea a 426,09 km de trasee cicloturistice pe digurile cursurilor de apă din țară care vor străbate următoarele județe: Bihor (180,20 km), Timiș (108,37 km), Harghita (45,05 km), Mureș (34 km), Arad (29,08 km), Dolj (25,30 km) și Satu Mare (4,09 km).

„Pentru aceste investiții, 206 milioane lei vor fi asigurate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Vom asigura în total 247,5 milioane de euro pentru construirea unei rețele de 3.000 de kilometri de piste de biciclete, în vederea conectării României la arterele cicloturistice europene, respectiv pentru a accesibiliza obiectivele turistice naționale și a oferi familiilor oportunitatea de recreere ecologică cu bicicleta”, a declarat Cseke Attila, după semnarea, de către miniștri, a celor șapte contracte de finanțare. Ministrul a mai adăugat că în Valea Ierului se construiesc două piste de biciclete interconectate, cu o lungime de peste 91 de kilometri, respectiv din Oradea se va asigura o pistă de biciclete continuă până la limita județului Arad și spre frontieră.

Segmentul cel mai lung este cel din județul Bihor, a cărui cerere de finanțare a fost întocmită de către directorul Administrației Bazinale de Apă Crișuri, Pásztor Sándor: „Depunerea proiectului a presupus o muncă serioasă, sprijinită de primari, profitând în același timp de posibilitatea oferită de Ministerul Dezvoltării de a depune proiecte pe segmente ale digurilor de protecție intabulate. În nord, traseul pistei de biciclete se va întinde de-a lungul râurilor Ier și Barcău, în timp ce în sud se va întinde de la Oradea până la granița din Salonta, ajungând în localitatea Sarkad. Astfel, se creează o legătură de pistă de biciclete între Oradea - Salonta - Gyula, putând ajunge pe două roți de la Marghita la Berettyóújfalu, sau de la limita cu județul Satu Mare pe malul Ierului până la graniță”.

Unitățile administrativ-teritoriale bihorene implicate în acest proiect sunt: Roșiori, Diosig, Săcueni, Cherechiu, Tarcea, Sălacea, continuând în Județul Satu Mare în Pir; Tămășeu, Roșiori, Sălard, Sâniob, Chișlaz, Petreu, Marghita; Oradea, Sântandrei, Borș, Girișu de Criș și Toboliu; Girișu de Criș, Toboliu, Sânnicolau Român, Cefa, Mădăras, Salonta, Ciumeghiu, Zerind și Avram Iancu.

„Proiectul echipei noastre nu doar că încurajează utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ, ci reușește să deschidă comunității zone care, până în prezent, erau aproape inaccesibile în perioadele ploioase. Pistele de biciclete vor fi proiectate și construite fără a afecta funcționalitatea lucrărilor hidrotehnice, asigurând în continuare accesul echipelor noastre în situații de viituri sau pur și simplu pentru întreținerea digurilor”, a precizat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri. Valoarea totală a proiectului depus de ABA Crișuri este de 18,7 milioane euro.

Autoritățile au în vedere și dezvoltarea unei platforme naționale, numită eVelo, și a unei aplicații digitale pentru telefoane inteligente, prin care vor fi oferite informații tematice despre cicloturism.