Judecătorii Curţii de Apel Oradea s-au pronunţat, miercuri, definitiv, în dosarul în care două femei, una fostă administrator şi cealaltă fostă casieră a Asociaţiei de proprietari Apateului 16 au fost judecate pentru că au furat peste 600.000 de lei din banii locatarilor. Condamnate la închisoare cu executare, cele două femei au şi fost încarcerate, pe una dintre ele poliţiştii reţinând-o în PTF Borş, în timp ce încerca să iasă din ţară.

Fosta administratoare și fosta casieră au fost trimise în judecată în 2017, iar pe 20 decembrie 2019 au fost condamnate în primă instanţă, de Judecătoria Oradea la 2 ani și jumătate de închisoare cu executare. În plus, cele două au fost obligate, în solidar, la plata către partea civilă a sumei de 613.963,60 de lei, cu titlu de daune materiale. Administratoarea Asociaţiei de proprietari Apateului 16, Maria Brînduş, şi casiera Stela Vinter au fost anchetate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor după o reclamație depusă de locatari în 2015. Potrivit anchetatorilor, timp de trei ani, între 2012 – 2015, cele două au delapidat peste 600.000 lei din banii încasaţi de la proprietari. Deşi locatarii şi-au plătit la timp facturile, cele două nu au achitat facturile la utilităţi, astfel că oamenii s-au trezit debranşaţi de la apă şi căldură, în decembrie 2015. Locatarii au fost nevoiţi să semneze un angajament de plată şi să achite încă o dată facturile. După decizia Judecătoriei Oradea, cele două femei au atacat soluţia, miercuri Curtea de Apel Oradea pronunţându-se în dosar. Judecătorii au respins apelul şi au menţinut hotărârea de la Judecătorie. Potrivit sentinţei publicate pe portalul instanţei orădene, „condamnă pe inculpata Brînduş Maria la pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare, în stare de detenție, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare, prevăzută de art. 295 alin.1 Cod penal raportat la art. 308 alin.1 și 2 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal”. De asemenea, „condamnă pe inculpata Vinter Stela–Corina la pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare, în stare de detenție, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare”.

Instanţa a mai admis, în parte, acţiunea civilă exercitată în procesul penal de către Asociația de Proprietari „Apateului 16” şi le-a obligat pe cele două în solidar la plata către partea civilă a sumei de 613.963,60 de lei, cu titlu de daune materiale. După rămânerea definitivă a hotărârii, pe numele celor două au fost emise mandate de executare a pedepselor. Femeile au şi fost încarcerate, una dintre ele fiind ridicată de poliţişti din PTF Borş. „Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri au identificat și reținut o femeie de 63 de ani, din municipiul Oradea. Judecătoria Oradea a emis pe numele acesteia un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, fiind condamnată la 2 ani și 6 luni de închisoare în regim de detenție, pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare.

De asemenea, miercuri, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri au preluat din PTF Borș o altă femeie, de 52 de ani, din Oradea, pe numele căreia Judecătoria Oradea a emis un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, fiind condamnată tot la 2 ani și 6 luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare. Cele două femei au fost încarcerate în Penitenciarul Oradea, pentru executarea pedepselor la care au fost condamnate”, se arată într-o informare transmisă de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor.