Repararea capitală a viitorului sediu al Consiliului Județean Bihor, fosta Policlinică de pe strada Republicii nr. 35, este în plin proces. Instituția caută să obțină bani europeni pentru imobil, valoarea reabilitării și modernizării fiind foarte mare. Pentru ca monumentul să nu se deterioreze și mai mult, până atunci, Consiliul Județean plătește constructorii din propriul buget.  

Reabilitarea și modernizarea imobilului costă peste 7 milioane de euro. Consiliul Județean Bihor a depus o cerere de finanțare în cadrul PNRR și așteaptă răspunsul, dar pentru a se asigura, se pregătește să obțină bani și prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027. Lucrările sunt executate de o asociere de firme formată din Drum Asfalt, Constructorul Sălard și Drumuri Bihor. Termenul de execuție este de 31 de luni cu începere de la 1 august 2022.

„Lucrările presupun reparații capitale, de la lucrări de consolidare la înlocuirea tuturor instalațiilor existente, a tâmplăriilor care nu mai pot fi restaurate, izolarea termică a fațadei, reparații la învelitoare, recompartimentări, sistem nou de încălzire, inclusiv cu surse regenerabile”, a spus ieri, în cadrul unei conferințe de presă susținută în fosta Policlinică, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan. Alături de el au participat și reprezentanții Comisiei de Urbanism a CJ Bihor, coordonatorul echipei de proiectare, Cristian Pușcaș, managerul de proiect Mihai Palcu și reprezentanți ai firmelor constructoare.

„Fiind o clădire de patrimoniu, foarte frumoasă din punct de vedere arhitectural, tot cea ce se poate păstra se restaurează și rămâne acolo, ce nu se poate păstra se restaurează, dar păstrând pe cât posibil aspectul original. Partea de subsol se adresează zonei tehnice, la parter și etaje vor fi birouri, iar la etajul doi va fi viitoarea sală de ședințe a Consiliului Județean Bihor”, a explicam Mircea Mălan.

 

Reconstituită din mărturii

În curtea clădirii există un atelier în care se lucrează la refacerea și restaurarea elementelor originale ale imobilului.

„Din cauză că a fost abandonată mult timp, clădirea a suferit foarte mult din perspectiva ornamentelor, atât la interior, cât și la exterior. Au existat însă suficient de multe mărturii ca să le putem reconstitui. Singura pată neagră o reprezintă balustrada casei scării principale, unde nu avem niciun fel de martor cu privire la cum arăta ea. Acolo putem doar ca, pe baza stilisticii clădirii, a ornamenticii ei, să gândim un tip de balustradă care să respecte sau să fie o replică a ceea ce era stilul eclectic de la sfârșitul secolului XIX-XX. Foarte multe ornamente au trebuit refăcute de la zero. Într-un proces de reabilitare și restaurare este recomandat să păstrăm cât mai mult din materialul autentic, original. Din păcate, prea puțin se poate păstra aici. Asta nu înseamnă că în final clădirea nu va arăta așa cum a arătat ea din punct de vedere istoric. Acea notă de autenticitate va fi mai puțin prezentă din punct de vedere procentual”, a spus coordonatorul echipei de proiectare, arhitectul Cristian Pușcaș.   

Fiind o clădire publică, scopul este ca cetățenii să poată interacționa cât mai eficient cu angajații Consiliului Județean Bihor. La parter va fi amenajat un spațiu dedicat interacțiunii cu publicul. Tot în viitorul sediu al Consiliului Județean Bihor își vor desfășura activitatea direcții sau instituții precum Direcția Arhitectului Șef, Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland   Bihor sau Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.

În spatele clădirii, va fi amenajată o Piațetă, Consiliul Județean Bihor având deja acordul de la Episcopia Romano-Catolică și Primăria Oradea. 

Clădirea este un monument istoric ce se află în patrimoniul județului Bihor, respectiv a Consiliul Județean. Palatul Finanțelor Publice este un monument istoric construit în perioada 1899 - 1900 și poartă amprenta cunoscutului arhitect Kálmán Rimanóczy. Construit în stilul eclectic, Palatul a devenit Policlinica Mare după cel de-Al II-lea Război Mondial.