Fostul prim-procuror al Parchetului Tribunalului Bihor, Vasile Popa, a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sentinţa este definitivă.

Fostul prim-procuror a fost trimis în judecată pentru șantaj, luare de mită și abuz în serviciu şi a fost condamnat de judecătorii Curţii de Apel Timişoara la trei ani de închisoare cu executare. Din cele 17 acuzaţii formulate de procurorii DNA împotriva lui Popa, judecătorii l-au achitat pe fostul şef al Parchetului Bihor în 16, condamnarea fiind pentru şantaj. Gabriel Mihalache, şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor, dar şi afaceristul Alin David, trimişi în judecată în acelaşi dosar, au fost şi ei achitaţi.

Procurorii DNA Oradea au dispus trimiterea în judecată a lui Vasile Popa pentru şantaj, luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri şi favorizarea infractorului. De asemenea, au fost trimiși în judecată omul de afaceri Alin David, pentru cumpărare de influență, și șeful Serviciului Județean de Medicină Legală, Gabriel Mihalache. Cercetările în cazul lui Vasile Popa au fost declanșate în urma unui denunț făcut de omul de afaceri orădean Dorinel Edu, proprietarul unei firme de construcţii, care a susținut că i-ar fi dat magistratului peste 50.000 de euro, reprezentând bani și servicii, pentru a-l ajuta cu soluții favorabile în anchetele penale începute împotriva sa.

Procurorii îl mai acuzau pe Popa şi că, în cursul lunii aprilie 2014, l-ar fi determinat pe şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să efectueze o prelevare de organe într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale. Popa, Mihalache şi Adrian David au fost trimişi în faţa instanţei, dosarul fiind judecat la Curtea de Apel Timişoara. În martie 2018, magistraţii timişoreni s-au pronunţat. Din toate acuzaţiile aduse fostului prim procuror, Popa a fost achitat pentru corupţie pe motiv că fie fapta nu există, fie nu este prevăzută de legea penală sau nu a fost săvârşită cu vinovăţie. Pentru şantaj însă, Vasile Popa a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Gabriel Mihalache şi afaceristul Adrian David au fost şi ei achitaţi.