Grădinarii din Piaţa Ferdinand - Roşii la scara... Teatrului
Când obosesc de manevrat lopata şi sudat ţevile de la reţelele de termoficare, muncitorii firmei care execută lucrările din Piaţa Ferdinand se ocupă şi cu treburi mai... domestice.
Lângă scara metalică exterioară din dreapta clădirii Teatrului Regina Maria se dezvoltă, bine îngrijită, o mini plantaţie de tomate. Înalte şi vioaie, plantele sunt proptite bine cu araci şi se dovedesc roditoare, roşiile ce atârnă pe lujere perpelindu-se încet la soarele generos din această toamnă. Numai bune pentru o pauză de masă binemeritată. Trecătorii care le obervă au toate motivele să cadă pe gânduri: chiar dacă cresc din pământul odihnit atâţia zeci de ani din mediul urban, n-or fi bio, dar precis au ceva cultură sub coajă. Nedumeriţi, se întrebă ce culturi agricole mai pot răsări din şantierul aflat în buricul Oradiei...
Una peste alta, în cursul zilei de ieri şi-au făcut apariţia şi muncitorii, după o săptămână în care activitatea pe şantier a lipsit cu desăvârşire. Chiar dacă o parte din ţevile din reţeaua de termoficare au fost schimbate şi îngropate sub pământ, mai trebuie făcute racordurile la clădirile limitrofe. La fel se procedează şi în cazul reţelei de apă curentă. Apoi, în spatele Teatrului mai există un transformator uriaş aparţinând Electrica Distribuţie, care trebuie să-l mute în subteran, dar în acest sens nu s-a întâmplat încă nimic. În fine, de jur împrejurul clădirii Teatrului s-a excavat, pentru a permite hidroizolarea fundaţiei, lucrare care trebuie finanţată de Consiliul Judeţean Bihor, de care aparţine instituţia. Una peste alta, până când toate aceste lucrări conexe nu vor fi realizate, constructorul şi-a relocat muncitorii pe alte şantiere. Că nu degeaba contractul prevede realizarea lucrării în 18 luni – ştiau ei de ce e nevoie de atâta amar de vreme pentru a reface o piaţă relativ mică, doar trăim în ţara Meşterului Manole şi a ucenicului său de bază, neobositul Dorel.
Lucrările din Piaţa Ferdinand sunt efectuate de asocierea de firme formată din SC Gavella Com SRL (lider de asociere), Porfido ed Arte Consorzio Stabile (asociat 1) și SC Kal Trans SRL (asociat 2). Valoarea totală a lucrărilor este de 19.017.270,90 lei + TVA. Investiția este finanțată din fonduri europene, iar durata de realizare a investiției este de 21 de luni, din care 18 luni executarea lucrărilor, iar 3 luni a fost perioada de proiectare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.