Municipalitatea orădeană a anunţat că anul 2022 a fost un an bun pentru investiţii, chiar dacă gradul de realizare a fost de doar 47% din suma propusă la începutul anului trecut (527,8 milioane lei, faţă de 1,2 miliarde lei). Printre motive se numără creşterile de preţuri la energie şi materiale de construcţii, care au blocat lucrările.

„Cea mai mare provocare a anului 2022 a fost aceea a ajustării prețurilor contractelor cu referire la contractele și proiectele aflate în diferitele stadii de derulare, pe care războiul din Ucraina și furtunile de pe piețele comerciale și financiare, internaționale și regionale nu aveau cum să nu le afecteze. În aceste condiții, legiferările, mai mult sau mai puțin clare, au obligat aparatul Direcției Economice la eforturi care încă nu s-au încheiat și care obligă și azi la un consistent consum de resurse și de energie, pe de o parte pentru a ne asigura că respectăm legea, iar pe de altă parte pentru a respecta cadența termenelor pentru proiectele deja demarate”, a precizat viceprimarul Antonia Nica în cadrul conferinţei de presă în care a fost prezentat raportul de activitate al Direcţiei Economice din cadul Primăriei Oradea.

„Am avut o multitudine de probleme începând de la achiziţii. Multe sume alocate lucrărilor s-au dovedit insuficiente pentru ca firmele să poată depune oferte sau au impus ca acestea să depună oferte mai mari, lucru care a implicat reluarea licitaţiei”, a declarat directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, adăugând că „actele normative care priveau ajustarea de contracte au creat destule întârzieri atât în faza de contractare a lucrărilor, cât şi în execuţie. Şi unde s-a lucrat, constructorii au preferat să nu depună facturi, neştiind dacă vor primi acele sume ajustate”. Abia spre finalul anului au fost clarificate lucrurile, astfel că pentru unele proiecte, contractele au fost semnate cu întârziere. Printre proiectele mari care au fost demarate cu întârziere se numără cel din Centrul Civic, care vizează realizarea a cinci pasaje subterane. Investiţia se ridică la 85,3 milioane lei şi pentru a nu pierde finanţarea europeană, lucrările trebuie încheiate până la finalul acestui an.

Cu toate acestea, viceprimarul Antonia Nica a menţionat că „anul 2022 a fost un an bun”, pentru că „a însemnat un plus de 18% la investiții față de anul 2021, adică o valoare concretă a plăților de 527 milioane de lei. De asemenea, execuția bugetară aferentă anului trecut a înregistrat un excedent bugetar cumulat de 27,31 milioane de lei, e adevărat sub nivelul din anul 2021, dar cu o mulțime de investiții ce se află în diverse stadii de realizare. Ne bucurăm că am reușit să obținem un bun echilibru bugetar, procentul de 7,2% fiind gradul de îndatorare a municipiului calculat ca medie a veniturilor proprii pe ultimii trei ani. Nu stăm deloc rău nici la gradul de recuperare a debitelor, procentul de recuperare aferent anului 2022 fiind de 95% raportat la debitele anuale”.

 

Principalele investiții din 2022

Principalele investiții în cursul anului 2022 au fost următoarele: proiect Mobilitate urbană Nufărul-Cantemir; achiziții terenuri și imobile; coridorul de mobilitate Gojdu, etapa 1; reabilitarea SACET Etapa III; Geo-Nufărul; dezvoltare servicii integrate de sănătate în situații de urgență; centre de cartier - Magnolia, Cazaban, Nufărului; amenajare acces auto și spații de parcare în zona Blajovici - Făgărașului - Islazului; parcare multietajată str. Academiei-Barițiu; exproprieri; reabilitarea energetică a Spitalului Municipal Gavril Curteanu; modernizare corpuri Staționar I; reabilitarea energetică a Spitalului Județean de Urgenţă; cooperare medicală în prevenirea, identificarea și tratarea bolilor în Bihor-Hajdu Bihar; angiograf biplan; modernizarea Magistralei M2, renunțarea la PT și alimentarea prin minipuncte termice; parking subteran Independenței; dezvoltarea incubatorului de afaceri Cresc Oradea Mare; valorificarea energiei geotermale în zona sălii polivalente; modernizare rețele de distribuție a energiei termice PT 610.

Investițiile din top 20 cumulează plăți în anul 2022 de 335,4 milioane de lei, adică peste 63% din totalul plăților pentru investiții.

 

Cel mai ridicat nivel de încasare a debitelor din ultimii ani

Gradul de încasare a debitelor aferente principalelor impozite și taxe locale, respectiv pentru clădiri, terenuri și autovehicule, a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimii ani, ca urmare a măsurilor fiscale locale aprobate de Municipiul Oradea, prin scutirea de majorări pentru achitarea integrală a debitelor, ceea ce a dus la reducerea semnificativă a soldului restanțelor persoane fizice.

„Campaniile organizate pentru stimularea plății online a impozitelor și taxelor locale, cotele diferențiate ale bonificației fiscale, campania „Online câștigi dublu”, tombola săptămânală pentru plata anticipată a impozitelor au reconfirmat și în acest an apetitul cetățenilor, dar și al firmelor, pentru plățile online. Anul 2022 a însemnat anul cu cele mai spectaculoase rezultate privind gradul de conformare la plată a contribuabililor, luând în calcul atât conformarea voluntară la plată, dar și acțiuni speciale de scutire la plata majorărilor de întârziere”, a precizat directorul economic Eduard Florea.

Gradul de încasare a debitelor anuale aferente principalelor impozite și taxe locale, respectiv pentru clădiri, terenuri și autovehicule a înregistrat astfel cel mai ridicat nivel. depășind 95%.

Pentru aceleași categorii principale de impozite, gradul general de încasare (încasări raportate de debite curente + rămășite + majorări de întârziere) a crescut semnificativ, la peste 85%.

 

Programe speciale derulate în anul 2022

Anul 2022 a însemnat și reluarea unor programe speciale, cu un impact pozitiv în viața comunității: reluarea finanțărilor nerambursabile; reluarea bugetării participative; premierea olimpicilor și a cadrelor didactice; susținerea învățământului dual; burse pentru elevi, sprijin pentru studenți și facilități pentru firme prin programul local Make IT in Oradea; sprijin pentru Băcioi (Moldova) și Ivano-Frankivsk (Ucraina).