Gunoierii au deşertat tomberonul revendicărilor pe covorul noii conduceri
Angajaţii RER Ecologic Service au organizat ieri o grevă spontană, refuzând, timp de aproape cinci ore, să mai iasă pe străzi pentru a colecta gunoiul şi pentru a mătura străzile. Peste 150 de măturători şi şoferi de autoutilitare au pichetat, începând cu ora 7.00, curtea operatorului de salubritate, nemulţumiţi de nivelul de salarizare. După ce pretenţiile lor băneşti au fost satisfăcute de către noua conducere a RER, gunoierii au ieşit la lucru în jurul prânzului.
Schimbările care au intervenit în ultimele zile la nivelul conducerii RER au adus şi numeroase disensiuni între angajaţi şi angajatori. Noii directori ai operatorului de salubritate orădean sunt veniţi de la Timişoara (Florin Cepănariu), respectiv Bistriţa (Gabriela Mălinaş), în timp ce vechiul director, Ioan Sărac, a fost numit director pentru dezvoltare şi programe. Angajaţii nu îi simt pe noii lor conducători alături de ei, acuzându-i că, în timp ce angajaţii RER de la Timişoara au un salariu de 1.500 de lei, ei trebuie să se mulţumească cu un venit de 630 de lei. "Noul director ţine numai cu ai lui de la Timişoara. Celor de acolo le dă câte 1.500 lei, iar noi aici primim 630 de lei", se plângea unul dintre angajaţii care au participat la greva spontană. Alţii au reclamat faptul că nu li se plătesc orele suplimenare şi nici sporurile pentru condiţii periculoase. "Lucrăm în mizerie şi ni se dau doar mături uzate. Copiii noştri încep acum şcoala şi nu avem bani pentru rechizite", a reclamat o angajată supărată. În plus, unii dintre angajaţi acuză conducerea Primăriei Oradea că a instituit Poliţia ecologică pentru a supraveghea modul în care îşi fac treaba. "Poliţia ecologică ne urmăreşe pas cu pas cum ne facem treaba. Bolojan a angajat oameni să ne supravegheze. Pe aceşti oameni îi plătim tot noi", ne-a mai precizat un măturător stradal. Chiar dacă mulţi dintre angajaţi au reclamat salariile mici, în realitate veniturile lunare, după aplicarea sporurilor aferente unei astfel de munci, ajung la 930 lei pe lună. După mai multe runde de negocieri ce au avut loc între liderii angajaţilor şi conducerea RER, s-a căzut la pace. "Angajaţii nu cer majorarea salariului. Ei au solicitat ca jumătate din al 13-lea salariu să le fie achitat acum, înainte de începerea anului şcolar, pentru ca fiecare să poată cumpăra cele necesare pentru copii. În al doilea rând, au cerut plata orelor suplimentare. Însă acest lucru îl vom face după ce şefii de secţie vor veni cu planificările. Nu putem să mai plătim după ureche. A mai rămas un singur punct de soluţionat, decontarea în întregime a abonamentului de transport. Acum le decontăm 70%, vom discuta să le decontăm şi diferenţa", ne-a precizat Gabriela Mălinaş, noul director economic al RER.
Chiar dacă iniţial angajaţii RER au respins propunerile conducerii, refuzând să iasă la muncă, în jurul orei 12.30 au realizat că e mai bine să pună capăt protestului şi să-şi reia activitatea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.