Holocaustul nu a început cu deportările ci cu cuvintele - Dezbatere la Sinagogă
Sinagoga Neologă Sion a găzduit miercuri, de la ora 16.00, o dezbatere care a avut în centru Holocaustul și urmările lui. Au participat, alături de specialiști, profesori și elevi de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” și Colegiul Național „Onisifor Ghibu” din Oradea.
Dezbarea a fost parte a proiectului „Imagini din trecut. Holocaustul din Bihor”, un proiect care s-a adresat elevilor de liceu din 10 județe. A fost moderată de Cristina Guseth, directoarea Fundației Freedom House și s-a bucurat de participarea city managerului Oradiei - Mihai Jurca, a crcetătoarei Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” - Ana Bărbulescu, a președintei Asociației Tikvah Oradea - Emilia Teszler, a directorului Centrului Comunitar Evreiesc din Oradea - Robert Schorr.
Claudiu Jurca a felicitat cele două licee și le-a mulțumit organizatorilor pentru inițiativă și pentru faptul că au ales ca și Oradea să facă parte din acest proiect. „Cele două cuvinte, „never again” și „never forget” cred că sunt acum mai bine înțelese de către elevii și tinerii noștri. Oradea are o istorie frumoasă dar și câteva momente teribile. Momentul 1844 este unul teribil pe care trebuie să îl cunoaștem și să îl înțelegem. Gândiți-vă că la un moment dat, din acest oraș, trei din zece orădeni au dispărut. Pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple trebuie să știm și să înțelegem ce s-a întâmplat”, a spus Mihai Jurca.
Ana Bărbulescu a explicat că Oradea a fost aleasă pentru că are o istorie bogată și clădiri emblematice ridicate de evrei, ce pot fi admirate și astăzi.
Președinta Asociației Tikvah Oradea, Emilia Teszler, fiica unei supraviețuitoare a Lagărului de la Auschwitz a vorbit despre Eva Heyman și copiii care au fost deportați din Oradea, îndemnându-i pe elevi să fie vigilenți: „Verificați informațiile din jurul vostru. Holocaustul nu a început cu ghetoizarea, cu deportarea. Holocaustul a început mult înainte și a început cu cuvinte. Nu credeți ce scrie presa. Luați atitudine”.
Robert Schorr i-a îndemnat pe elevi să descopere frumusețile celor de lângă ei, fie ei evrei, maghiari, romi sau slovaci: „veți descoperi că sunt ca voi dar au și alte lucruri faine”.
Elevii și profesorii, împreună cu cercetătorii, au lucrat la o expoziție de benzi desenate care a fost expusă lângă Sinagoga Neologă Sion. Ea va rămâne în Oradea pentru următoarele două luni.
Proiectului „Imagini din trecut. Holocaustul din Bihor”, a fost inițiat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în parteneriat cu Fundația Freedom House România, în colaborare cu Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” și Colegiul Național „Onisifor Ghibu” din Oradea.
Bihorului era sub ocupație hortysta. Sa amintiți asta! Iar în România nu a fost Holocaust. Va rog consultați dicționarul Larousse sa vedeți definiția Holocaustului!!