Veste importantă pentru pescarii sportivi bihoreni: vor plăti cotizații majorate în 2019. Detalii despre sumele pe care trebuie să le plătească împătimiții acestui sport și despre motivele majorărilor ne-a oferit inginerul Sorin Ile, secretarul Clubului Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Beiuș.

 

Acesta a precizat că Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Bihor a stabilit următoarele cotizații anuale pentru pescari: 150 de lei/membru – cu 25 la sută mai mult decât în 2018, 120 de lei pentru elevii cu vârsta mai mare de 14 ani și studenți și 90 de lei pentru copiii sub 14 ani și persoanele cu handicap. Interlocutorul nostru a dezvăluit și motivul principal al majorării cotizațiilor: angajarea unui paznic de pescuit pentru apele aflate în administrarea Clubului Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Beiuș.

De la inginerul Sorin Ile am aflat și alte noutăți din domeniul pescuitului sportiv și recreativ din Depresiunea Beiușului, acesta arătând că raza de activitate a Clubului Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Beiuș este până la Ginta, zonă în care membrii acestuia pot pescui pe Crișul Negru și în alte ape colinare. Mai mult, AJVPS Bihor a încheiat contracte pentru fondurile piscicole cu ape de munte, cum ar fi văile Poiana, Buduresei și Roșiei. Sorin Ile a mai precizat că pe raza AJVPS Bihor sunt două lacuri cu licență de acvacultură – Livada și Leș – unde se poate pescui contra unei cotizații anuale suplimentare de 300 de lei sau de 30 de lei pe zi.

Totodată, pe Crișul Negru au fost stabilite și zonele de prohibiție pe parcursul întregului an, prima fiind între podul de lemn și digul nou de la Ginta, iar altele două în aval, către Tinca.

Printre obiectivele Clubului Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Beiuș pentru anul 2019 se numără și repopulările cu puiet de pește.

La finalul dialogului nostru, secretarul Sorin Ile a ținut să evidențieze îmbunătățirea comportamentului celor care pescuiesc pe raza de activitate a Clubului Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Beiuș: în 2018, au fost organizate, împreună cu Jandarmeria, 37 de controale și patrule pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol, fiind constatate 120 de contravenții, dar nicio infracțiune.