Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de marți, 30 mai, un proiect de hotărâre privind depunerea cererii de finanțare cu fonduri europene pentru achiziționarea unor microbuze electrice pentru școlile din Bihor.

 

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a avut, săptămâna trecută, întâlniri cu primarii din județul Bihor, cu scopul de a pregăti proiectul.  

„Intenționăm să depunem un proiect în parteneriat cu primăriile care vor dori din județul Bihor, în așa fel încât să accesăm și această finanțare pentru microbuze electrice școlare. Sunt anumite condiții care trebuie respectate. Merită să încercăm să atragem cât mai multe finanțări din fonduri europene pentru județul Bihor, să colaborăm cu primăriile din județ”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Ministerul Educației a lansat pe 18 mai apelul pentru achiziția de microbuze electrice cu fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. În acest program sunt eligibile consiliile județene din țară, prin intermediul cărora, în parteneriat cu primăriile, școlile vor fi dotate cu microbuze electrice. Alocarea financiară totală este de 250 de milioane de euro, fără TVA, județului Bihor revenindu-i aproximativ 6 milioane de euro.

Potrivit Ministerului Educației, „obiectivul urmărit în cadrul acestui apel vizează îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi, cu precădere pentru elevii din zonele izolate, cu populație scăzută, prin furnizarea de microbuze școlare electrice, prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus. Această măsură urmărește facilitarea accesului copiilor la educație, prin protejarea mediului înconjurător, contribuind în același timp și la obiectivul Uniunii Europene de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.”