Până duminică, 26 iunie, inclusiv, s-au înregistrat în Bihor 392.900 chestionare, ceea ce reprezintă 71,0% din populația rezidentă țintă estimată a județului Bihor la 1 decembrie 2021. Această pondere situează județul Bihor pe locul 11 în țară.

Pe 31 mai a început etapa de colectare a datelor de recensământ prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie - 27 mai. Vor fi vizitate și gospodăriile populației care nu au finalizat corect și complet chestionarele de recensământ. Se vor colecta date de la toate persoanele, indiferent de cetățenie, care la momentul de referință al recensământului aveau reședința obișnuită în România (care, la 1 decembrie 2021, locuiau pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni).

Momentul de referință al recensământului este ora „00:00” din ziua de 1 Decembrie 2021, iar datele colectate trebuie să reprezinte situația la acel moment.

Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică, „până la finalul zilei de 26 iunie 2022, s-au înregistrat în Bihor un total de 392.900 chestionare care au avut completată secțiunea de persoană, ceea ce reprezintă 71,0% din populația rezidentă țintă estimată a județului Bihor la 1 decembrie 2021, pondere care situează județul Bihor pe locul 11 în țară. Numărul mediu de chestionare completate în perioada de colectare a datelor de către recenzori prin interviuri față în față a fost, după 27 zile, de 3.173 chestionare/zi, mai redus față de etapa de autorecenzare online când a fost de 4.976 chestionare/zi”.

Localităţile din judeţul Bihor cu cel mai mare procent de chestionare completate la nivel de persoană sunt: Tăuteu, Lugaşu de Jos, Sânnicolau Român, Lazuri de Beiuş, Șimian, Mădăras şi Vârciorog. La polul opus, localităţile cu cele mai slabe rezultate sunt: Husasău de Tinca, Pomezeu, Drăgănești, Măgești, Săcădat, Copăcel și Tileagd.

În Municipiul Oradea au fost completate, în perioada de recenzare, 126.900 persoane, ceea ce reprezintă 67,4% din populația rezidentă țintă estimată la 1 decembrie 2021.

Recenzarea prin interviu față în față, ultima etapă a colectării datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor (RPL2021), va continua până în data de 17 iulie și este obligatorie. Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 și 5.000 lei.

„RPL2021 este primul recensământ din Romania organizat integral în format digital, întregul proces al colectării datelor se desfășoară cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor. Rugăm pe această cale populația, să sprijine efortul recenzorilor de a colecta datele pentru recensământul populației și locuințelor, pentru a obține informații de calitate necesare politicilor publice naționale și locale, în domeniul economic și social. Pentru informații detaliate privind desfășurarea RPL2021, vă rugăm să consultați: www.recensamantromania.ro”, precizează Direcţia Judeţeană de Statistică Bihor.