Consiliul Local Oradea a aprobat, ieri, într-o şedinţă extraordinară, propunerea Executivului privind amenajarea a patru zone pietonale în Nufărul, Rogerius, Ioşia şi Centrul Civic. De asemenea, a fost aprobat contractul de închiriere de la CFR a tronsonului de teren necesar pentru finalizarea drumului expres. Lucrările ar urma să înceapă în aceste zile, urmând să fie gata în două luni şi jumătate.

 

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Oradea au figurat două proiecte prin care au fost modificate Planul de Mobilitate Urbană şi Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană. Mai exact, în cele două materiale au fost incluse proiecte care vizează amenajarea unor zone pietonale în patru cartiere ale Oradiei. Primarul Ilie Bolojan a menţionat că s-a luat această decizie, deoarece nu s-a ajuns la un acord cu Autoritatea de Management pentru includerea în programul de mobilitate a unor proiecte privind asfaltarea de străzi. Pentru a nu pierde banii, s-a decis, în schimb, amenajarea a patru zone pietonale în cartiere. Mai exact, în cartierul Nufărul, zona pietonală va fi amenajată în spatele McDonald’s, în Ioşia - în perimetrul delimitat de fosta Casă a Tineretului, Sala Sporturilor, biserica ortodoxă şi strada Cazaban, în Rogerius – în Parcul Magnoliei, iar în Centrul Civic – în zona de la Catedrala Ortodoxă până la Parcul 1 Decembrie. Bolojan a precizat că odată cu adoptarea în CLO a acestor propuneri, va fi anunţată Autoritatea de Management, iar în maximum două săptămâni va fi deschisă procedura pentru realizarea acestor zone pietonale. Municipalitatea intenţionează să lanseze un concurs de proiecte, câştigătorii urmând să fie anunţaţi cel mai probabil în luna octombrie. Proiectele câştigătoare vor fi premiate, susţine primarul Ilie Bolojan, care estimează că lucrările ar putea demara în primăvara anului viitor sau în toamna anului 2018 dacă în zonele respective sunt necesare lucrări în subteran la reţelele care le tranzitează. Primarul Ilie Bolojan a menţionat că în Centrul Civic se doreşte reabilitarea întregii zone din jurul Catedralei Ortodoxe, realizarea unei parcări subterane, tot în jurul catedralei, precum şi amenajarea de spaţii verzi. Pentru viitor, aici se doreşte realizarea unui pasaj subteran pentru circulaţia rutieră. „Va fi interzisă parcarea maşinilor în Centrul Civic, cu excepţia autocarelor pentru turişti”, a mai menţionat Bolojan. În şedinţă, proiectele au trecut cu voturile liberalilor prezenţi, UDMR şi PSD abţinându-se. UDMR şi-a justificat votul prin faptul că proiectele au fost publicate prea târziu şi nu au putut să le studieze, iar consilierii PSD au reclamat faptul că municipalitatea nu i-a consultat, în prealabil, pe locuitorii din zonele vizate pentru a vedea dacă au obiecţii cu privire la amenajarea zonelor pietonale, mai ales acolo unde acest lucru presupune desfiinţarea locurilor de parcare.

 

Drumul expres, o chirie uriaşă

Tot în şedinţa de ieri, consilierii locali au luat la cunoştinţă despre contractul încheiat de Primăria Oradea cu CFR pentru închirierea terenului în suprafaţă de 13.588 mp (în jur de 600 m liniari) necesar pentru finalizarea construcţiei drumului expres. Ilie Bolojan a menţionat că termenii contractului au fost impuşi de CFR. Astfel, terenul, delimitat de strada Ecaterina Teodoroiu şi sensul giratoriu de la podul Teodor Neş, este închiriat pe o perioadă de 5 ani, municipalitatea urmând să plătească, anual, o chirie de aproximativ 50.000 euro. „Cei de la Regionala Cluj nu au putut decât să pună în practică o hotărâre a Consiliului de Administraţie al CFR. Ce e neplăcut este că suntem trataţi ca nişte comercianţi care închiriază un spaţiu pentru un chioşc”, a declarat primarul Oradiei. El a menţionat că în cel mult o săptămână va fi dat ordinul de începere a lucrărilor, care ar urma să dureze maximum două luni şi jumătate. Primarul a anunţat că va face demersuri pentru promovarea unei hotărâri de Guvern prin care terenul respectiv să fie preluat în proprietatea oraşului, astfel încât să nu mai trebuiască să fie plătită chiria. Un alt proiect aprobat este cel privind acordul de principiu pentru darea în exploatare către Transgex a forajului nou ce va fi realizat în zona Lotus. Acest acord este necesar pentru obţinerea finanţării pentru proiectul de reabilitare a termoficării în Cartierul Nufărul. Primarul Ilie Bolojan a menţionat că municipalitatea trebuie să colaboreze cu Transgex, deoarece această firmă are licenţa pentru exploatarea apei geotermale. Proiectul va fi depus în maximum două săptămâni, Primăria Oradea intenţionând să extindă, astfel, ponderea locuinţelor încălzite cu apă geotermală în cartierul Nufărul, prin darea în folosinţă a puţului suplimentar care va fi forat lângă biserica în construcţie din apropierea Lotus Center.