Proiectul NoMAD al Asociaţiei Exploratorilor Puşcaţii a dus la amplasarea a 10 biblioteci mobile în 10 locaţii din România, atracţii turistice pentru oamenii care doresc să-şi petreacă timpul liber în natură, citind.

Primele două biblioteci mobile au fost amplasate de Ziua Copilului, în faţa Colegiului Economic Arad. Una dintre acestea, numită și Igloo-ul SF a fost reamplasată pe plaja din localitatea Ghioroc, numit și Litoralul de Vest, iar cealaltă în stațiunea Moneasa.

În luna iunie a fost amplasată a treia bibliotecă mobilă în cheile Turzii, intitulată Igloo-ul Cunoașterii, Descoperirii de Sine și Echilibrului, care găzduiește în jur de 400 de cărți cu tematica în filozofie și psihologie.

În iulie, biblioteca mobilă numărul patru a fost amplasată în incinta Muzeului Castelului Corvinilor, intitulată Igloo-ul Trecutului, care găzduiește în jur de 300-350 de cărți cu tematică istorică.

Tot în luna iulie a fost montată cea de-a cincea bibliotecă din proiect, în Poiana Glăvoi din judeţul Bihor. Aceasta se numeşte Igloo-ul Vieții şi găzduiește peste 300 de cărți cu teme și elemente despre viață, despre om, natură, flora și faună.

În 16 iulie a fost amplasată a şasea bibliotecă la Bâlea Lac: Igloo-ul Ideilor și Inovațiilor.

În 23 iulie a fost amplasată a şaptea bibliotecă, în zona Șuncuiuș jud. Bihor, lângă baza Salvamont. Se numeşte Igloo-ul Viitorului şi va cuprinde cărți de știință și tehnică, dar și alte categorii.

Au urmat bibliotecile din: Vatra Dornei, Parcul Central, une există un Igloo-ul Bibliografic; Poiana Brașov, unde este Igloo-ul Poveștilor; zona Lacul Roșu, vizavi de monumentul Regelui Ștefan cel Sfânt cu Igloo-ul Multicultural.

,,Întrucât fiecare amenajare de Igloo necesită o deplasare de 2-3 zile în natură, ne-am propus și organizarea de drumeții în zonele montane cu vizitarea obiectivelor turistice din apropiere, ghidându-i pe adolescenții care s-au implicat către un stil de viată mai sănătos prin mișcare și sport în natură. De asemenea, doresc să mulțumesc partenerului principal Astreea, furnizorul și producătorul de Igloo-uri pentru încrederea și susținerea acordată’’, a declarat Sebastian Martian Sbîrcea, președinte al Asociației Exploratorilor Pușcații.

„Proiectul NoMAD Library oferă „cheia cunoașterii” tuturor acelora care sunt deschiși către lectură, oferind o oportunitate educativă deosebită, atât tinerilor, cât și oamenilor de toate vârstele. Cadrul natural în care sunt amplasate bibliotecile mobile creează un liant între stilul de viață activ și sănătos, dar și relaxarea oferită de lecturarea unei cărți, într-o perioadă dominată de tehnologie și tumultul vieții de zi cu zi’’, a spus George Tudor Brădean, membru activ al Asociației Exploratorilor Pușcații.

,, Prin proiectul de față încercăm să oferim tinerilor și adolescenților oportunități de a se dezvolta cognitiv și relațional, prin faptul că ei vor lucra în echipe, învățând despre colaborare, dar și despre posibilitatea exprimării ideilor, opiniilor și a modului de gândire în cadrul grupului. Ne dorim ca ei să facă cunoștință cu abilitățile lor astfel să își întărească stima de sine și să își contureze o imagine de sine mai sănătoasă, aspectele cele mai importante la această vârstă’’, a spus alt membru, Anamaria Marc.
,,Mai mult decât o bibliotecă într-un igloo, NoMAD Library încurajează reconectarea dintre sine și natură. Suntem atât de ancorați în cotidianul gălăgios și grăbit al vieții urbane, întrucât uităm de noi înșine. Și cum ne putem regăsi mai bine decât în aer liber, lăsând imaginația să exploreze paginele cărților din librăria nomadă, încurajând astfel echilibru și armonia interioară’’, a transmis şi Bogdan Țărnău, membru al asociaţiei.