Festivitatea de premiere a elevilor care au câștigat concursul „EcoProvocarea”, organizat în cadrul campaniei „Luna curățeniei în județul Bihor”, ediția a III-a, a avut loc săptămâna trecută, joi.

Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, și directorul Direcției Silvice Bihor, Teodor Suciu, Armando Bungău, director Decathlon Oradea, și Mela Delia, președintele asociației de mediu Pro-TimeR, au înmânat premiile, fiecare elev primind un voucher Decathlon în valoare de 500 de lei.

La festivitate au fost invitați și cei 40 de profesori care au câștigat, prin tragere la sorți, câte un voucher în valoare de 250 de lei oferit de sponsorul Benvenuti.

Pentru implicarea deosebită în activitățile din cadrul concursului, a fost acordat un premiu special de 10.000 lei Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Orizont” Oradea. 

Au fost și două momente artistice în timpul evenimentului, susținute de elevi și profesori de la Palatul Copiilor din Oradea. Primii care au urcat pe scenă au fost Anastasia Ianc și Sofia Tomuța (muzică populară), pregătite de profesoara Anamaria Gal Turc și acompaniate de profesorii Adrian Miescu (vioară), Marius Dobrea (orgă), Vlad Vălean (acordeon) și Marius Marcu (safoxon). Cel de-al doilea moment artistic a fost susținut de Maria Oprescu Ilinca, Mihaela Daria Cozman și Astrid Theodora Muthu (muzică ușoară), pregătite de prof. Dana Maria Oprescu.

Concursul „EcoProvocarea” s-a desfășurat în perioada 1 mai – 15 iunie și s-a adresat elevilor înscriși în clasele I – XII în școlile din toate orașele și comunele din județul Bihor, inclusiv Oradea.

Județul Bihor este împărțit în șapte zone din punct de vedere al serviciului de salubrizare. Au fost extrași 20 de câștigători din fiecare zonă.

Pentru a câștiga, elevii au avut de îndeplinit mai multe criterii: să fie membri într-un EcoClub (o echipă de elevi voluntari pentru protejarea mediului, constituită la nivelul școlii), să participe la concursul sportiv „Ștafeta Reciclării” organizat de școala unde învață, să participe la cel puțin o acțiune de igienizare și să convingă 3 adulți să își instaleze aplicația „Bihor Curat”, gestionată de Ecolect Bihor.

Elevii care au câștigat componenta „Ștafeta reciclării” din cadrul concursului „EcoProvocarea” vor primi, din toamnă, acces la un meci de baschet al echipei CSM Oradea.

În luna mai s-a desfășurat cea de-a treia ediție a campaniei „Luna curățeniei în județul Bihor”, un proiect al întregii comunități, care se bucură de sprijinul partenerilor ADI Ecolect Group, ISJ Bihor, Universitatea din Oradea, cultele religioase, Clubul Sportiv Municipal Oradea, Direcția Silvică, ONG-uri de profil, mediul de afaceri local și presa.

La fel ca în anii precedenți, în luna mai au fost organizate două competiții: „Campionatul bihorean al curățeniei”, care se adresează primăriilor din județ, și EcoProvocarea, o competiție pentru elevii din județul Bihor, care s-a încheiat în 15 iunie.