În jurul orei 7.33, o apelantă a numărului unic 112 solicita intervenţia echipajelor specializate ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”, pe Calea Alexandru Cazaban din Oradea, pentru salvarea unei octogenare aflate într-o situaţie de urgenţă, în propria locuință.

Un echipaj de pompieri militari din cadrul Detaşamentului 2 Oradea s-a deplasat cu operativitate la adresa menționată, unde, utilizând echipamentele şi accesoriile din dotare, au pătruns în apartamentul situat la etajul 1, găsind-o pe proprietară căzută în dormitor, în stare de conştienţă dar în imposibilitatea de a se mişca. Victimei, în vârstă de 84 de ani, i-a fost acordat primul ajutor calificat, aceasta fiind transportată ulterior de echipajul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea, pentru investigații și îngrijiri medicale suplimentare.   

În a doua parte a zilei, pompierii Detașamentului Marghita au desfășurat o operațiune similară, în orașul Marghita, unde, o altă bunică în vârstă de 72 de ani, se afla căzută în apartamentul situat la etajul 1. Din fericire, vecinii acesteia, alertați de faptul că aceasta nu le-a mai răspuns bătăilor în ușă, au solicitat intervenția pompierilor care au descins, prin fereasta bucătăriei, în apartamentul indicat, găsind-o pe proprietară căzută în dormitorul locuinței. După acordarea îngrijirilor de către echipajul de paramedici, femeia a refuzat transportul la spital.

Pompierii le recomandă rudelor și îngrijitorilor persoanelor vârstnice o serie de măsuri menite a-i proteja pe cei dragi: instalați detectoare de fum cu alarmă fonică și luminoasă. Majoritatea incendiilor fatale apar atunci când oamenii dorm!; puneți-le la îndemână un telefon lângă pat, în caz de urgență! amenajați-le spațiul astfel încât să se poată evacua cu ușurință, în caz de urgență! În cazul în care locuiesc într-o casă cu etaj, amenajați-le o cameră la parter, pentru a le facilita evacuarea!; pregătiți-i! Simulați cu ei exerciții de incendiu pentru a vă asigura că știu ce să facă în cazul unui incendiu la domiciliu!; conștientizați-i cu privire la riscul utilizării lumânărilor și de importanța supravegherii acestora. Oferiți-le alternativa lumânărilor și candelelor electrice!; asigurați-vă că pot deschide toate ușile și ferestrele din casă: încuietorile ar trebui să se deschidă ușor din interior!; preveniți riscul de cădere, fixând covoarele/preșurile pe podea cu un suport cauciucat!; plasați covorașe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea, precum și covoare antiderapante lângă cadă!; montați-le benzi led cu senzori de mișcare lângă pat și pe traseul dinspre dormitor spre baie pentru a preveni căderile în timpul deplasărilor nocturne!; achiziționați un sistem GPS prin care îi puteți urmări dacă sunt dezorientați și se rătăcesc sau un sistem de alarmă care vă va alerta dacă părăsesc un perimetru desemnat; sunați-i cel puțin o dată pe zi și asigurați-vă că păstrează un telefon în apropiere, pentru a putea apela 112 și/sau un membru al familiei ori un vecin/prieten, în caz de necesitate!

„Campania „Aveți grijă de părinții și bunicii dumneavoastră!”, inițiată de ISU Crișana în Oradea, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, continuă pe toată raza județului Bihor. Ea se adresează în primul rând, rudelor și îngrijitorilor persoanelor vârstnice, cărora pompierii le recomandă o serie de măsuri menite a-i proteja pe cei dragi, iar pentru atingerea obiectivului campaniei, care vizează protejarea și salvarea de vieți, salvatorii au pregătit, totodată, recomandări specifice, adaptate persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, oferindu-le soluții la îndemână pentru prevenirea accidentelor casnice și a incendiilor în locuințe.