În noaptea 26/27 octombrie România trece la ora Europei Orientale, ceasurile se vor da înapoi cu o oră, iar ora 4.00 va deveni ora 3.00, astfel că vom dormi cu o oră în plus. Va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, spre deosebire de trei ore, în ora de vară.

Deși s-a discutat foarte mult de renunțarea la schimbarea orei, decizia definitivă nu a fost încă luată în întreaga Europă, astfel că cel puțin anul acesta și anul viitor, această practică va continua. Comisia Europeană a propus să se renunțe la schimbarea sezonieră a orei în Europa, încă din martie anul acesta, urmând ca statele să decidă în mod individual de când vor aplica măsura, termenul limită fiind anul 2021 – din acel an România va rămâne la ora oficială (cunoscută ca „ora de iarnă”).  

 

Mersul trenurilor

 

CFR Călători anunţă că în noaptea de sâmbătă spre duminică toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4.00 AM vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de 27 octombrie 2019, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina, trenurile vor circula după orele din mersul de tren în vigoare.