În Noaptea Sfântă a Învierii, credincioșii ortodocși și greco-catolici au luat cu asalt lăcașurile de cult, pentru a fi „martorii” celei mai mari minuni a creştinătăţii.

După o Săptămână a Patimilor, când Iisus Hristos s-a lăsat răstignit pe cruce pentru a răscumpăra păcatele omenirii, de Paşti s-a prăznuit triumful binelui asupra răului.

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns, și în acest an, în Oradea și județ. În municipiul de pe Crișul Repede, au avut loc ceremonii impresionante la Biserica cu Lună, Parohia „Schimbarea la Față” Velența, Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae”, Biserica „Sfântul Apostol Andrei”, Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului”, precum şi în alte lăcaşuri de cult din Oradea și județ.

La Biserica cu hramul „Sfântul Duh Mângâietorul” din Ioșia Nord, Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele Felix Bicăzan, parohul bisericii, părintele pr. conf. univ. dr. Viorel-Cristian Popa, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, co-slujitor la acest sfânt lăcaș, și părintele Vasile Bicăzan. Întrucât lucrările la piațeta din Cartierul Ioșia Nord nu s-au finalizat, biserica nu a putut fi înconjurată nici în acest an.

Lumina Sfântă a fost luată de preoți cu ajutorul unei lumânări de la candela de pe Sfânta Masă din altarul bisericii, după care credincioşii au fost chemaţi să ia lumină prin rostirea cuvintelor: „Veniţi de luaţi lumină!”. La miezul nopţii, clopotele au început să bată, iar oamenii au început să cânte într-un glas „Hristos a înviat din morţi!/ Cu moartea pe moarte călcând/ Şi celor din morminte/ Viaţă dăruindu-le!”, ţinând în mână o lumânare sau o candelă aprinsă. Aici, totul s-a desfășurat în bună rânduială, după ce părintele Felix Bicăzan i-a asigurat pe credincioşii prezenţi că există pască pentru toată lumea. „Hristos a Înviat! Învierea Mântuitorului Iisus Hristos să vă aducă Lumina Lui în viață, liniște în suflet, pace, binecuvântare și armonie în casa și familia dumneavoastră!”, a fost mesajul transmis de părintele Felix credincioșilor. După încheierea slujbei, oamenii s-au risipit în noapte, ocrotind cu grijă flacăra lumânărilor sau a candelelor, pentru a purta şi în casele lor Lumina Învierii. Astfel, minute în şir, străzile oraşului s-au transformat în adevărate râuri de lumină.

Începând din Duminica Învierii, timp de 40 de zile, până la Înălţarea Domnului, pe 25 mai, creştinii se salută în aceste zile cu salutul „Hristos a Înviat!”, la care se răspunde „Adevărat a Înviat!”