Au început lucrările pentru construire a două centre de intervenții medicale de urgență în zona montană, la Padiș și Stâna de Vale.

Investiţia este cuprinsă într-un proiect transfrontalier pe sănătate care vizează construirea unei infrastructuri de telemedicină care să ajute la localizarea, diagnosticarea și tratarea situațiilor de urgență în cel mai scurt timp.

Proiectul transfrontalier „Proiect integrat pentru dezvoltare durabilă în zona montană a județului Bihor, îmbunătățirea accesului și dezvoltarea serviciilor de sănătate în cazul intervențiilor medicale în situații de urgență” este finanțat din fonduri europene. Investiția este realizată de către Consiliul Județean Bihor în parteneriat cu Autoguvernarea Locală Berettyóújfalu, Oradea, Marghita, Salonta, Aleșd, Beiuș, Universitatea din Oradea, Salvamont Bihor, Spitalul „Gróf Tisza István” și ISU „Crișana”. Proiectul are un buget total în valoare de 9.717.383,06 euro, din care 7.987.250,81 euro de la Fondul European de Dezvoltare Regională. Partener principal în proiect este Consiliul Judeţean Bihor, care are ca obiectiv principal „îmbunătățirea serviciilor utilizate în situații de urgență pentru localizarea și asigurarea în timpul cel mai scurt posibil a intervențiilor de salvare, prin extinderea infrastructurii și modernizarea echipamentelor folosite de serviciile publice de specialitate”. Pentru realizarea acestui scop, în cadrul proiectului se vor construi și echipa două centre medicale de urgență în zona montană la Padiș și Stâna de Vale, care vor fi date în folosință Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor. Acestea vor fi dotate cu echipamente medicale de salvare performante, interconectate cu sistemul de telemedicină folosit și de spitalele din județ. Totodată, se vor achiziționa echipamente de căutare și salvare de ultimă generație, a căror utilizator final va fi SMURD din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Crișana”.

„Fiecare centru de urgență va avea o suprafață utilă de 163 de metri pătrați, cu parter și mansardă. Accesul va fi realizat printr-o terasă acoperită, dotată cu o rampă pentru accesul tărgii. La parter va exista un cabinet medical, o sală de ședințe, o zonă de depozitare și grup sanitar. La nivelul mansardei vor fi amenajate două dormitoare pentru angajați, cu două, respectiv trei paturi”, precizează CJ Bihor.

Ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea celor două centre de intervenții medicale de urgență în zona montană din Padiș, repectiv Stâna de Vale a fost dat în 6 mai, executantul proiectului fiind asocierea de firme Vutan Instalaţii - Cofido. Valoarea contractului pentru realizarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor este de 1.739.000 lei, fără TVA. Termenul de execuție este de 12 luni de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor.