Reprezentanţii Direcţiei de Dezvoltare Durabilă şi Finanţări Externe din cadrul Primăriei Oradea au organizat ieri, la Hotelul "Vulturul Negru", o prezentare a studiu de fezabilitate de curând realizat pentru Parcul Industrial Eurobussines. Documentul a fost întocmit în cadrul unui proiect transfrontalier încheiat cu Primăria Debreţin.

Proiectul a fost iniţiat de către municipiul Oradea, prin intermediul Administraţiei Imobiliare Oradea, iar realizarea documentului a fost posibilă prin accesarea de fonduri europene nerambursabile. Următorul pas este depunerea de către DDDFE a cererii de finanţare pentru realizarea utilităţilor din noul Parc Industrial situat pe Calea Borşului, valoarea acestora ridicându-se la 20 de milioane de euro. "În cursul săptămânii viitoare intenţionăm să depunem cererea de finanţare pe Axa 4.1 în cadrul Programului Operaţional Regional. Dacă obţinem finanţarea dorită, toate aceste lucrări vor fi finalizate cel târziu în primăvara anului 2011", a declarat Marcel Boloş, directorul DDDFE. În urma studiului de fezabilitate, au rezultat 116 parcele, în suprafaţă de 2.800 - 9.200 mp. Acest aspect a ridicat obiecţii din partea celor prezenţi la întâlnirea cu administratorii Parcului Industrial şi reprezentanţii Primăriei Oradea. "Suprafaţa minimă oferită este mult prea mare pentru unele funcţiuni. Dacă ţinem cont că din suprafaţa oferită, doar 50% poate fi ocupată de construcţii, rezultă pentru edificii 1.400 mp. În ultimii ani, în Oradea astfel de construcţii nu s-au realizat, fiind nişte capacităţi foarte mari", a precizat unul dintre participanţii la dezbatere.
Zilele trecute, din cele 20 de parcele scoase la licitaţie, doar şapte au fost adjudecate. Firmele interesate au concesionat în total 8 ha, din cele 121 existente în Parc. Ei s-au angajat să realizeze investiţii pornind de la 100.000 euro şi mergând până la 2,4 milioane euro.
Un alt aspect ridicat de către unii dintre investitori a fost condiţia considerată restrictivă impusă de către administratorul Parcului ca firma să nu poată să-şi schimbe pe parcursul concesiunii activitatea. "Contractul-cadru aprobat poate fi modificat şi adaptat în funcţie de necesităţi. Vom lua în considerare această solicitare venită din partea investitorilor", a precizat Delia Ungur, administratorul Parcului Industrial.