Cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional Enjoy Music se desfășoară în perioada 31 august - 2 septembrie, în stațiunea Băile Felix.

La Biblioteca Primăriei Sânmartin, a avut loc joi, 31 august, conferința de presă premergătoare celei de a III-a ediții a Festivalului Internațional Enjoy Music, care se desfășoară în perioada 31 august - 2 septembrie 2023, în stațiunea Băile Felix, în parcarea de lângă piațeta Apollo.

Conferința de presă, condusă de Monica Davidescu, a fost susținută de organizatori împreună cu artiștii care fac parte din juriu și vor susține recitaluri în zilele următoare. Alături de ei s-a aflat și Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin, gazda evenimentului.

Monica Davidescu, cea care prezintă și în acest an Festivalul Enjoy Music Băile Felix, a mulțumit întâi de toate primarului comunei Sânmartin, care a adoptat acest proiect încă de la prima sa ediție.

Monica Davidescu a prezentat juriul festivalului, la care participă oameni de marcă, precum: Ovidiu Lazăr, organizator și „sufletul Enjoy Music”, Nico – o mare voce a României, alături de prietena ei, Luminița Anghel; o prezență importantă este a Zoricăi Ninković, producător muzical în Serbia, care a fost încă de la prima ediție Festival, Aurelian Temișan, Ovidiu Anton, Monica Anghel și, la prima participare, compozitorul, dirijorul și orchestratorul Ionel Tudor, care a predat o ștafetă extrem de importantă lui Andrei Tudor, președintele juriului. În sală, în calitate de susținător și spectator, s-a aflat și Andreea Andrei, care a compus o mulțime de șlagăre românești. De asemenea, la conferința de presă a fost prezent pr. Paul Popa, vice-președinte Enjoy Music.

Primarul comunei Sânmartin a mulțumit tuturor pentru prezență și pentru a fi ales ca locație a acestui Festival Băile Felix, asigurând cât va susține pe mai departe această inițiativă oricât va fi posibil.

A luat apoi cuvântul Ovidiu Lazăr, organizator principal, care a mulțumit Primăriei Sânmartin, Asociației de Promovare a Turismului în Stațiunile Băile Felix și Băile „1 Mai”, Liceului Tehnologic „Felix” Sânmartin, precum și Loredanei Pantea, pentru susținere, deschidere și implicare.

„În acest an avem 100 de concurenți. S-au înscris peste 250 de concurenți, din care am selectat 100”, a informat Ovidiu Lazăr. La această ediție, ca participanți noi la nivel internațional sunt: Croația, Bulgaria și Republica Moldova.

Festivalul Internațional Enjoy Music 2023 are nouă categorii: șapte categorii de vârstă (de la 4 la 19 ani), secțiunea Grupuri și secțiunea Creație. Trofeul Creației anul acesta este în valoare de 5000 lei, iar valoarea totală a premiilor este de peste 10.000 euro, premii în bani, alături de produsele oferite de sponsori.

Pr. Paul Popa a mulțumit Televiziunii Române, pentru că, începând cu această ediție TVR 2 și TVR Cultural, sunt parteneri media ai evenimentului din Băile Felix, arătând că Festivalul Enjoy Music Băile Felix 2023 are o importanță mult mai mare la nivel național.

A vorbit despre evoluția festivalului și a artiștilor, Ovidiu Anton, prezent de la prima ediție a Festivalului Enjoy Music, care a mărturisit că se bucură de faptul că secțiunea Creație, pentru care a militat încă de la început se dezvoltă.

Întrebat care vor fi criteriile după care va fi evaluată prestația concurenților, președintele juriului, Andrei Tudor, a subliniat că se ghidează după un criteriu de bază: flerul. Alături de el, tatăl său, Ionel Tudor, a subliniat că flerul „este cel mai important lucru pentru un concurent, ca acel copil de 4 ani sau 14 ani, indiferent de vârstă, în cele trei minute să transmită mesajul și să te facă să îl înțelegi”, toate celelalte putând fi trecute cu vederea.

„Ceea ce face ca acest Festival să fie locul potrivit, cu toată modestia, este că ne are pe noi. Fiecare dintre noi suntem persoane publice, adică formatori de opinie și avem obligația de a fi modele pentru o tânără generație. În primul rând suntem valoroși ca oameni, ori tânăra generație are nevoie întâi de toate de valori reale pe care să le urmeze, abia apoi vine partea de interpretare”, a subliniat Monica Anghel.

La rândul ei, cântăreața Nico le-a mărturisit celor prezenți la conferința de presă că în ceea ce privește organizarea și prezentarea copiilor, este un festival excepțional, iar la final, Nico a interpretat live un fragment din „To God be the Glory”.

La rândul său, Aurelian Temișan a împărtășit bucuria de a fi parte a acestui proiect, de la început. Cântărețul e remarcat faptul că organizatorii au luat în considerare de la an la an sugestiile artiștilor, dând dovadă de maleabilitate și permisivitate, ceea ce a făcut ca acest festival să crească.

Luminița Anghel a mulțumit „colegilor și organizatorilor, pentru încă o ediție pe care o vom savura din plin”. „Mulțumesc voluntarilor marii familii Enjoy Music, care este, la propriu, o familie. Voluntarii sunt părinții copiilor care fac parte din această Școală de Muzică și cu care am devenit buni prieteni, de care suntem apropiați și îi cunoaștem tot mai bine - am făcut master-class la Oradea și am urmărit evoluția copiilor de-a lungul anilor”, a mai spus Luminița Anghel.

Zorica Ninković a vorbit în limba engleză despre nivelul artistic al copiilor din România care participă la Festivalul Enjoy Music Băile Felix, pe care îi consideră de înaltă valoare. Producătorul sârb a remarcat nivelul profesionist de organizare și a asigurat că acesta va fi unul dintre cele mai bune festivaluri din întreaga lume. De asemenea, a apreciat că aici, în România, diferit față de Serbia, există o „cultură a festivalurilor”.

 La fiecare categorie de vârstă, de la 4 la 19 ani, există premiul I în valoare de 1500 RON, premiul al II-lea  de 1000 lei, premiul al III-lea de 600 lei și mențiune în valoare de 200 lei. Acestora li se adaugă Trofeul Junior și Trofeul Teenager, fiecare în valoare de 2500 lei, Trofeul Creație și Marele Trofeu al Festivalului Enjoy Music Băile Felix 2023. Trofeul Junior, de la vârsta de 4 până la 10 ani, și Trofeul Teenager, de la 11 la 19 ani, recompensează cel mai bun copil și adolescent dintre toate categoriile de concurs. Trofeul Creație are în acest an valoarea de 5000 lei, iar Marele Trofeu al Festivalului este o sesiune de compoziție la DeMoga Music.