În semestrul I al anului 2022, în România, se va realiza Recensământul Populației și Locuințelor, primul recensământ care se va desfășura preponderent online.

În acest sens, în perioada 10 - 31 martie, Institutul Național de Statistică (INS) va efectua un recensământ de probă la care vor participa aproximativ 50.000 de gospodării alese aleatoriu, de pe întreg teritoriul țării. Din județul Bihor au fost selectate în jur de 800 de gospodării din Oradea (cartierul Ioșia) şi circa 500 de gospodării din Sântandrei.

„Acesta este un exercițiu ale cărui rezultate nu vor fi diseminate publicului, fiind realizat cu scopul ca INS să se asigure că totul va funcționa ireproșabil anul următor, la recensământul propriu-zis. Recensământul de probă se va desfășura cu sprijinul și colaborarea cetățenilor din municipiul Oradea, din zonele constituite ca eșantion.

Ca măsură de protecție împotriva Sars-Cov 2, este important ca cetățenii să știe că au posibilitatea de a se autorecenza, completând un formular de preînregistrare disponibil la adresa: https://rpl.insse.ro/. Ulterior, persoanele care se vor autorecenza la recensământul de probă vor primi, la adresele de e-mail indicate (în formularul de preînregistrare) un link care îi va dirija spre chestionarul individual. Această etapă de autorecenzare se va desfășura timp de șapte zile, între 10 și 16 martie 2021”, a precizat Primăria Oradea.

Cetățenii care, din motive obiective, nu se pot autorecenza trebuie informați cu privire la faptul că, în perioada 22 - 31 martie, vor fi vizitați de către un recenzor pentru realizarea interviului față în față.

Informațiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislația privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE 679/2016) și cu asigurarea confidențialității statistice.

Datele colectate la recensământul de probă nu vor fi făcute publice și nici diseminate în vreun fel. Participarea la recensământ și furnizarea de informații corecte și complete fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului față-în-față cu un recenzor sunt obligatorii. Refuzul de a furniza informațiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse 1.000 - 5.000 lei. Informații privind eșantionul selectat din municipiul Oradea pentru recensământul de probă vor fi disponibile pe site-ul Direcției teritoriale de statistică a județului și pe site-ul Primăriei Municipiului Oradea.