Furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Bihor pot efectua servicii medicale şi în ultima parte a acestui an, deoarece CNAS a alocat credite de angajament suplimentare. Acestea vor fi utilizate atât pentru plata drepturilor salariale personalului din sistemul sanitar, cât şi pentru asigurarea continuităţii în eliberarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală.

 

Şefa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, ec. Emilia Gogoneaţă, a precizat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că, potrivit noilor modificări aduse prin Hotărârea de Guvern nr. 1088 privind acordarea asistenţei medicale în sistemul de sănătate, decontarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală pentru activitatea curentă a anului 2009 se efectuează în ordine cronologică până la 180 de zile calendaristice de la data validării facturilor. "Sumele acordate sunt pentru unităţile cu paturi şi alte servicii medicale, excepţie făcând famaciile. Totuşi, se vor deconta medicamentele pentru pensionarii cu venituri sub 700 de lei", spune Gogoneaţă. Directoarea CAS Bihor admite că cele mai afectate sunt farmaciile şi că există riscul ca această criză să "rărească numărul lor". De asemenea, decontarea contravalorii medicamentelor care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis în cadrul unor programe naţionale de sănătate cu scop curativ se face în termen de 90 de zile calendaristice de la data validării facturilor. "În ceea ce priveşte serviciile medicale realizate şi raportate conform contractului de furnizare de servicii medicale rămase nedecontate, acestea se vor deconta eşalonat în anul 2010, în limita creditelor de angajament aprobate pentru anul 2010", a mai precizat directoarea.

La nivelul judeţului Bihor au fost acordate, pentru trimestrul IV, credite bugetare de aproximativ 30.000 de lei, pentru unităţile cu paturi şi alte servicii medicale, din care medicilor primari şi celor de familie le revine suma de 6.800 de lei, iar Serviciului Judeţean de Ambulanţă, peste 5.000 de lei. Situaţia a fost discutată ieri de către membrii Consiliului de Administraţie CAS cu managerii unităţilor spitaliceşti şi cu directorii economici, acestora fiindu-le transmise sumele de care dispun în ultimul trimestru din 2009. "Menţionez că datoriile istorice nu se plătesc din creditele bugetare. Vor beneficia de bani medicii de familie, serviciile de hemodializă, cele stomatologice, paraclinice, centrele paraclinice, precum şi serviciul de ambulanţă. Creditele de angajament se vor plăti în primele trei luni ale anului viitor, iar pentru cele bugetare nu se percepe dobândă", a încheiat Emilia Gogoneaţă.