În zi sfântă de sărbătoare, marţi, 8 noiembrie, lăcașurile de cult s-au umplut de credincioși. La biserica cu hramul „Sfântul Duh Mângâietorul” din cartierul Ioșia Nord oamenii au venit încă de dimineață pentru a aprinde o lumânare și a se ruga.

O ceață densă și amenințătoare s-a lăsat ieri dimineață peste urbea de pe Crișul Repede. În jurul prânzului, însă, soarele a învăluit orașul ca prin minune, spre bucuria oamenilor, dintre care unii și-au îndreptat pașii spre biserici, alții au alergat prin parcuri, iar alții prin magazine după cumpărături.  

La biserica cu hramul „Sfântul Duh Mângâietorul” din cartierul Ioșia Nord credincioșii au venit încă de dimineață pentru a aprinde o lumânare și a se ruga. Înainte de prânz, și-au făcut apariția și tinerele mămici, care și-au dus micuții la împărtășit, așa cum este tradiția. De la amvon, pr. conf. univ. dr. Viorel-Cristian Popa, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, co-slujitor la acest sfânt lăcaș, a ținut Cuvântul de învățătură, vorbind despre  Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, „mai marii cetelor fără de trup”, îngeri ai lui Dumnezeu. În Sfânta Scriptură, denumirea de „înger” (anghelos, în greaca veche) înseamnă „trimis, vestitor”.

Părintele a arătat că arhanghelul Mihail, după încercarea la care au fost supuşi toţi îngerii, a rămas credincios lui Dumnezeu, fiind rânduit căpetenie peste ei.

„Numele lui, Mi-Ka-El, înseamnă în ebraică „Cine este ca Dumnezeu”, nume primit în urma încercării la care a fost supus, prin care a lăudat pe Domnul tuturor, în opoziţie cu Lucifer, care a căzut din mândrie. În Vechiul Testament, Mihail apare într-o profeţie a lui Daniel, în care se vorbeşte despre lupta lui cu îngerii căzuţi pentru Daniel cel asuprit, adică pentru poporul lui Israel”, a menționat preotul.

Sfântul Arhanghel Gavriil este mesagerul Domnului, dar şi cel ce ţine piept demonilor şi răului.

„În Noul Testament, el vesteşte lui Ioachim şi Anei naşterea Sfintei Fecioare Maria, iar lui Zaharia, naşterea lui Ioan Botezătorul. Gavriil este cel care anunţă Fecioarei din Nazaret naşterea de la Duhul Sfânt a lui Hristos, Mântuitorul lumii”, a mai spus, printre altele, părintele Viorel Popa.

Preotul a vorbit și despre importanța îngerilor păzitori în viața oamenilor, dar și despre faptul că, prin viața lor, creștinii adevărați trebuie să fie asemenea îngerilor.

La finalul slujbei religioase, credincioșii au fost miruiți la ieșirea din biserică și au primit prescură binecuvântată.