Salvatorii montani din cadrul Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor asigură în continuare permanenţa în bazele Salvamont de la Vârtop, Padiș și Stâna de Vale.

Vizibilitatea redusă, frigul şi faptul că ziua este încă scurtă reprezintă factori de risc suplimentar și necesită atenție deosebită din partea turiștilor, în zonele de creastă pericolul de rătăcire și hipotermie fiind foarte ridicat.

Celor care se aventurează în afara staţiunilor turistice, reprezentanții Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor le recomandă următoarele: să aleagă trasee pe măsura pregătirii; să utilizeze echipament corespunzător; să se informeze, în prealabil, în privinţa traseelor și a condiţiilor de parcurgere a acestora.

Pentru zona montană a judeţului Bihor, cei interesați au posibilitatea să descarce trackurile traseelor turistice de pe site-ul www.salvamontbihor.ro, secţiunea trasee turistice.

Turiștii care aleg să parcurgă trasee în zonele de creastă sunt sfătuiţi să nu abordeze traseele singuri.

„În cazul unor grupuri, menţineţi unitatea grupului și asiguraţi-vă că aveţi telefoanele şi alte echipamente de orientare încărcate respectiv protejate de frig”, mai transmit salvamontiștii bihoreni.

Nu în ultimul rând, salvatorii montani reamintesc că puteţi solicita intervenţia echipelor Salvamont prin intermediul Dispeceratului 112 sau prin Dispeceratul National Salvamont 0725-826.668, folosind aplicaţiile aferente acestor dispecerate, astfel încât localizarea dumneavoastră devine cu mult mai uşoară.

De menționat că echipele Salvamont sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale.